Мини кюфтенца със спанак, пилешко и моцарела / Mini meatballs with spinach, chicken and mozzarella

 


Здравейте, приятели на " Подправено с любов"! 
В края на седмицата ви предлагам тези разкошни и лесни за направа мини кюфтенца.
Основните продукти за приготвянето им са спанак и предварително сварено пилешко месо. Те са чудесен начин да оползотворите изостанали ви продукти в кухнята в края на работната седмица.
Чрез превръщането на едни продукти в други, често си спестявам изхвърлянето на храна.
Тези мини кюфтенца приготвих на новия уред , с който се сдобих наскоро, а именно 

Instant Vortex Plus VersaZone 8.5L



но ако не разполагате с такъв, то просто използвайте добрата стара фурна за целта.


За да си приготвите мини кюфтенца, като моите, ще са ви нужни следните продукти. 

Необходими продукти - за около18 бр. мини кюфтенца

1 бр пилешка пеперуда (пилешко бяло месо) - предварително сварено - около 300 гр
около 350 гр пресен спанак - суров, измит и подсушен
1/2 глава лук - настъргана
200 гр сирене моцарела - нарязано на малки кубченца
180 гр котидж сирене
200 гр настърган кашкавал
черен пипер и сол на вкус
3 яйца
1 ч.ч безглутенови фини овесени ядки -  предварително изплакнати и много добре отцедени.  
Може да се наложи да добавите още малко от тях, в зависимост от големината на яйцата. Целта е да се получи тестенце, което лесно да може да оформите на кюфтенца с помощта на ръцете си
Зехтин Екстра Върджин - за намазване на кюфтенцата преди печене


Начин на приготвяне:

В голяма купа смесих яйцата, разбити с вилица, нарязаното на кубченца сирене моцарела, котидж сиренето и настъргания кашкавал. Посолих и подправих с черен пипер.
Разбърках леко.
Спанака нарязах на много ситно и го добавих в купата, заедно с наразаното, отново на ситно, пилешко месо, лука и овесените ядки.
С ръце оформих малки кюфтенца, подредих ги в кошницата на фрайера, отгоре ги намазах с малко зехтин, с помощта на домакинска четка и изпекох на функция Air Fryer на 200 гр за 20 мин -  с едно обръщане по средата на готвенето. 
Може да наблюдавате процеса (не пречи да отворите за кратко кошницата), за да регулирате колко запечени да се получат.
Ако печете на фурна - подредете кюфтенцата в намаслена тавичка, отгоре също ги намажете с малко мазнина и изпечете в загрята на 220 гр фурна до приятен златист загар.
Сервирам кюфтенцата със свежа салата по избор и млечно - чеснов сос.
Да ви е сладко, приятели!




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар