Лимецови портокалови бисквитки с шоколад / Chocolate Cookies with orange flavor and Einkorn flour




Здравейте, приятели на " Подправено с любов"!
Целият Декември, та чааак до Великден, за мен е с аромат на канела, джинжифил и портокали.
Всеки сезон свързваме със специфични аромати за сладкишите и затова, още от края на ноември та чак до първите минзухари и кокичета, пека за децата подобни ароматни "Коледни" сладкиши, които съвсем не са само за празничната ни трапеза.
Та кое дете би отказало домашна бисквитка със шоколад и портокалов аромат?
Аз не познавам такова.
Тези бисквитки са популярни като "chocolate chip cookies".
Вероятно сте опитвали подобни в любими кафенета от рода на Старбъгс, но тези са още по - вкусни, уверявам ви.
Рецептата научих от една прекрасна дама, Виктория Гаспарова, която я сподели в една от кулинарните групи, в която членувам.
Но няма да съм аз, знаете, ако не променя това - онова.
Намалих доста захарта и използвах само един вид такава.
И кваса намалих, защото на мен квас никога не ми стига - винаги плановете ми са грандиозни,сърцето нетърпеливо, а и този път пекох доста сладкиши и за подаръци, разбира се пак с квас.
Оставям ви моята адаптирана рецепта, а в края на публикацията ще оставя и линк към оригиналния източник на англ. език.
Винаги приготвям двойна доза, така че посочените продукти са за около 26 бисквитки, с големина като на снимките.


Необходими Продукти:

226 г. краве масло
380 гр пълнозърнесто брашно от лимец от Земята на траките
10 гр бакпулвер - едно пакетче на д-р Йоткер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
180 гр кафява захар Мусковадо
4 жълтъка
180 гр г. освежен остатъчен квас - по рецепта е 120 за една доза, т.е следваше да сложа 240
1 капсула ванилия на д-р Йоткер
20 гр Био Портокалови корички - купувам такива от магазини DM
250 г. шоколадови капки без захар от Bett"r

Начин на приготвяне:

Специфичното при тези бисквитки е, че се използва препържено масло.
В съчетанието на кафяза захар Мусковадо бисквитките получават неустоим карамелен вкус и аромат.

Затова първата стъпка от изпълнението на рецептата е да си подготвите маслото, като го разстопите и оставите леко да се препържи - технологията е сходна с тази, при която се приготвя пречистено масло ГХИ, но тук няма нужда от отпенване.
Оставете го настрана, за да изстине.
В купа смесете сухите съставки - брашното от лимец, бакпулвера, содата и солта.
Да си призная, стори ми се доста тази сол, но си е точно на място.
След като маслото изстине го разбийте, с помощта на миксер, със захарта.
При това количествпо захар моите бисквитки се получиха доволно сладки. Ако бях сложила цялото количество, лично за нас, щеше да бъде невъзможно да ги консумираме.
Прибавете и жълтъците, а после и освежения квас и ванилията. Разбийте отново.
Следват сухите съставки.
На този етап може би ще ви се наложи да бъркате с шпатула, защото тестото става тежко и моят миксер се затрудни.
Прибавете и капките шоколад или парченца натрошен шоколад, ако не разполагате с капки.
Омесете леко тестото, за да се смеси всичко и го приберете в хладилник за поне 4 часа.
След това оформете топчета с еднакъв размер и ги сложете в тавички на голямо разстояние, защото се разстилат. Една часто от тестото изпеков натюр, а в друга сложих ореходи ядки.
Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 16-18 минути.
След изваждането от фурната бисквитките са изключително крехки.
Изчакайте да изстинат преди да ги преместите в поднос или кутия за сладки, за да не се натрошат.
Не мога да кажа колко време издържат, защото при нас свършат или веднага или максимум до следвашия ден.

Тази публикация е създадена в партньорство с Земята на траките




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар