Пиде - турска пица с кайма / Pide - Turkish Flat Bread / Pizza


Здравейте, приятели!
Започвам седмицата с прекрасна рецепта за Пиде, за която сърдечно благодаря на прекрасната кулинарка Анелия Лия!



Пиде е турска улична храна, която в югоизточната ни съседка се предлага на всеки ъгъл и може да бъде опитана в различни варианти - с мляно месо; с яйце и сирене; със спанак; с кашкавал;  с кайма, яйце и зеленчуци и т.н. 
Каквато и плънка да изберете, уверявям ви, че резултатът е много вкусен!
Различното при пидето е тестото.
В любимото ми тесто за италианска пица съставките са семпли. Писала съм ТУК и ТУК. Много си ги обичам, спор няма.
В тестото за италианска пица няма яйца, прясно и кисело мляко.
Тук при пидето има от всичко. Разточително, богато, разкошно за работа тесто - въздушно, меко и много крехко.
Пидетата са мекички и топящи се в устата дори на следващия ден.
Аз замесих повече тесто и с част от него (понеже ми свърши плънката) изпекох питки със сусам, които се превърнаха в разкошни бургери. Та и за това е чудесно това тесто. Да си знаете.👌😊


Ето и рецептата по която приготвих тези изкусителни закуски (или обяд, или хапване за пикник.......)

Необходими продукти - за около 10 бр пидета с размер , като на снимките 

за тестото

Аз приготвях хапване за голяма компания, но ако ще готвите само за едно домакинство, намалете посочените продукти наполовина, или от полученото тесто заделете малко за питки или хляб

1 кг брашно - използвах брашно София Мел Екстра- пакет от 1 кг.
11 гр суха мая
1 с.л захар
200 мл затоплено прясно мляко
около 400 гр кисело мляко - използвах почти пълна кофичка кисело мляко Верея Чудно
150 мл. зехтин
белтъка на едно яйце - жълтъка се отделя за намазване на краищата на пидетата
1 чаена лъжичка сол
около 200 мл. вода - не прибавайте цялото количество вода наведнъж, а регулирайте количеството на водата при замесването на тестото до получаването на тесто с мекотата на ушна мида.
За плънката:
500 гр. кайма
1 голяма глава лук
4 зелени пиперки 
1 домат
Щипка сол
Щипка червен пипер
1 чаена лъжичка черен пипер 
1 чаена лъжичка кимион 
Олио за запържване на каймата
1 жълтък за намазване на краищата на пидетата

Начин на приготвяне:


За тестото - В купа смесих затопленото прясно мляко, сухата мая и захарта. Разбърках, за да се разтвори захарта. 
Добавих киселото мляко, яйчения белтък и зехтина в купата. Следват брашното и солта. Разбърках всичко (тук е моментът да регулирате гъстотата на тестото с малко вода, ако се наложи) и прехвърлих тестото върху кухненски плот, посипан с брашно. Омесих добре. Трябва да се получи меко, еластично тесто, което не лепне по ръцете ви и е с мекотата на меката част на ушната мида.
Покрих тестото с влажна кърпа и го оставих да втаса докато приготвям плънката (минимум 30 мин.
Когато тестото удвои обема си, е готово за приготвяне.
За плънката - Загрях малко олио в тиган. Запържих лука нарязан на ситно, добавих каймата и запържих и нея, като се стремя да стане на "трохи". Добавих ситно нарязаните чушки, готвих още 10 мин. и накрая прибавих към плънката нарязания домат и подправките. Не е нужно да припържваме много, защото каймата после ще се пече с оформеното тесто.
Късах  от втасалото тесто парчета с големината на юмрук. Разточих на дължина.
На всяко разточено парче тесто слагах по 2-3 супени лъжици от каймяната смес и разнасях по повърхността му, без краищата.
Крайщата на всяко пиде се прегъват навътре, като се стремим да придадем формата на ладия ( при мен не много успешно, но това не се отрази на вкуса)  и леко се усукват връхчетата ,за да не се отворят при печенето.
Наредих пидетата в голямата черна тава на фурната, върху хартия за печене.
Оставих ги да втасат за още 15 минути.
Намазах краищата на втасалите пидета с разбит жълтък и ги изпекох в загратя на 180 градуса фурна на горен и долен реотан без вентилатор до приятен златист загар.

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!


















 

2 коментара:

  1. Последно,има или няма мляко
    🤣🤣🤣

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мляко? За кисело или прясно мляко питате? Прочетете рецептата и уточнете. Ще Ви отговоря с удоволствие.

      Изтриване