Шоколадов кейк с рикота и череши / Chocolate cake with ricotta and cherries





Здравейте, приятели!
В сезона на черешите сме и макар да си ги хапваме пресни в огромни количества, днес се изкуших да приготвя и сладкиш с тях.
Модифицирах няколко рецепти за брауни, но тъй като нямах масло, използвах олио и затова съм нарекла сладкиша просто Шоколадов кейк. 😊
Сочен, ароматен и много шоколадов - това мога да кажа за този разкош и веднага ви пиша рецептата.


Необходими продукти

за правоъгълна тава с размери за правоъгълна тава с размери 33/23см.
за кексовата смес
3 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч прясно мляко
1/2 ч.ч олио
1 бакпулвер на д-р Йоткер
1 капсула ванилия
2 и 1/2 ч/ч брашно
3 с.л какао
100 гр шоколад - тук съм използвала млечен, но лично аз харесвам сладкиша с черен шоколад
за чийз слоя:
200 гр рикота
1 яйце
100 гр пудра захар
200 гр пресни череши - без костилките

Начин на приготвяне:


В купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа удвои обема си и захарта се разтвори.
Последователно прибавете млякото, олиото, пресятото брашно с бакпулвера, какаото и ванилията. Разбийте внимателно с миксера до получаване на кексово тесто.
Разстопете шоколада на водна баня, леко го охладете, прибавете го към кексовата смес и отново разбийте с миксера до хомогенизиране.
В отделна купа смесете рикотата, пудрата захар и яйцето. Разбъркайте внимателно с вилица, докато съставките се смесят.
Застелете тавата с хартия за печене. Изсипете на дъното от кексовата смес, по средата разпределете чийз плънката, подредете черешите и отгорете сложете втори слой кексово тесто, като заравните с шпатула.
Изпечете сладкиша на загрята на 180 гр. фурна на долен и горен реотан, без вентилатор за около 40 мин. Тествайте с клечка, но се стремете да уцелите участук без рикота и плодове.
Охладете сладкиша, нарежете на квадрати и сервирайте с любима напитка - кафе или сок и др.


Да ви е сладко!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!










 

Няма коментари:

Публикуване на коментар