Ябълков сладкиш със сушени червени боровинки и орехови ядки /Apple pie with dried cranberries and walnuts



Здравейте, приятели!
Лятото тази година се забави, и то много. 
При нас днес прилича на късна есен и цял ден вали ли вали. Плановете ни за горски поход се осуетиха.
Затова реших да зарадвам любимите хора, а и да стопля кухнята с домашен ароматен сладкиш.
Продуктите за него са ми винаги налични, но ако случайно не разполагате със сушени боровинки в този момент, може да ги замените със стафиди или да ги пропуснете.
Всъщност основната рецепта е за любимия ми кекс с прясно мляко.
Много от вас ми споделят, че срещат затруднения при изпичането на кекс в голяма форма. 
Ето защо препоръчвам на начинаещите да пробват да изпекат тази класическа и много сполучлива рецепта в продълговата голяма тава. Шансът да получите не добре изпечен кекс граничи почти с нула.
Може да добавите любими аромати, по ваш избор. Аз реших да заложа само на ванилия, но на този сладкиш идеално му подхожда и шипка канела.

Необходими продукти : 

за голяма продълговата тава с приблизителни размери 40/32 см.
3 яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч прясно мляко
2 и 1/2 ч.ч брашно
2/3 ч.ч илио
1 бакпулвер на д-р Йоткер
капсула ванилия на д-р Йоткер
2 големи ябълки - обелени и нарязани на тънки полумесеци
шепа сушени червени боровинки
шепа сурови орехови ядки - нарязани на едро
пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта с миксер до побеляване. Прибавете при непрекъснато бъркане всички останали продукти последователно - олиото, прясното мляко, пресятото брашно с бакпулвера и ванилията.

Разпределете кексовото тесто в тава, застлана с хартия за печене.

Отгоре наредете резените ябълки и поръсете с боровинките и ореховите ядки.

Имайте предвид, че при печенето сушените боровинки се изсушават още повече. 

Поради тази причина, за да не са неприятни и мнгого твърди при консумация, само тях с пръсти набождам в тестото, за да ги покрие леко.

Изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна на горен и долен реотан без вентилатор до приятен апетитен загар. Щом забележите апетитната хрупкава коричка, значи сладкишът е готов. Понеже тестото е разпределено върху широка повърхност, вероятността да остане недопечено по средата е минимална (дори изключена, според мен).

Охладете сладкиша и го поръсете с пудра захар.


Да ви е сладко! 

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и партньорства използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!








































 

Няма коментари:

Публикуване на коментар