Бананов хляб само с едно яйце /

 


Здравейте, приятели!

Днес за закуска реших да приготвя популярния бананов хляб. 

Всъщност това си е вид кекс с плодове и затова е доста сочен и ароматен.

За неговата направа не ви е необходим миксер. Да си призная, когато много бързам, дори не пресявям брашното и бакпулвера. Използвам брашно Екстра на СофияМел и бакпулвер на д-р Йоткер. 

Рецептата може да се използва като базова такава, а може да се прибавят и добавки и аромати на вкус - орехи или други ядки, шоколад, сушени череши или стафиди, ванилия, ром.

Пробвала съм доста рецепти и все нещо не ми харесваше, докато не открих тази лесна и икономична рецепта само с едно яйце на принципа на пробата и грешката. За основа използвах рецепта на supichka, като прибавих моите любими добавки за кекс - орехи и шоколад.

За успеха на тази рецепта е много важно бананите да са много добре узрели. 

Четох, че е важен и сортът им, но аз изпълних рецептата с най - обикновени банани от супермаркета. Бананите не се пюрират, а просто се намачкват с вилица.

Количеството захар регулирам според сладостта на бананите. Колкото бананите са по - сладки, толкова количеството на захарта е по - малко.


Необходими продукти: за правоъгълна тавичка за кекс с размери 25/11/ 7 см

1 яйце

3 много добре узрели банани

120 гр кафява захар - ако бананите са много сладки, може да намалите до 100 гр.

120 мл. разстопено на водна баня краве масло

200 гр брашно

1 ч.л сол

1 ч.л бакпулвер

1 капсула ванилия на д-р Йоткер

50 гр черен шоколад - настърган

80 гр ситно смлени орехи

Начин на приготвяне:

В купа разбийте яйцето със захарта с помощта на кухненска тел за разбиване. 

Добавете солта, маслото, пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте добре. Накрая прибавете намачканите банани, шоколада и орехите. Ароматизирайте с ванилията и отново разбъркайте до хомогенна смес.

Изсипете кексовото тесто във формичката, застлана с хартия за печене и изпечете хляба в загрята на 180 гр. фурна за около 50-60 мин. 

Проверете за готовност с клечка за зъби, но имайте предвид, че хлябът е доста сочен и трябва да следите за полепнало сурово тесто, а не за частици от бананите.

Това в всичко.
Да ви е сладко и до нови срещи!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и партньорства използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!















Няма коментари:

Публикуване на коментар