Печено пиле с ароматно масло и грейви сос с бира / Roast chicken with aromatic butter and gravy sauce with beer



Здравейте, приятели!
Днес сервирам печено пиле, но не какво да е, а изпечено с ароматно масло под кожичката и с прекрасен грейви сос с бира.

Ето и самата рецепта и технологията, по която приготвих пилето.
Използвах пиле около 1.600 гр. За тази рецепта се доверих на пиле Roso.
Беше ми останала и около 300 мл. бира от друго готвене и реших да я вложа тук в соса.
Получи се много ароматно, крехко и вкусно печено, което е идеално за семеен обяд или вечеря, защото се готви бързо и без много суетене в кухнята.

Необходими продукти:

1 бр. цяло пиле - около 1.600 гр
2 големи глави лук
1 глава чесън - почистена, измита, но без да се бели
резен пащърнак
300 мл. бира
100 гр. масло - омекнало на стайна температура
сол и черен пипер на вкус, 
по 1 ч.л чесън на прах и куркума 
1.с.л суха мащерка
1 лимон - добре измит с четка - за коремчето на пилето
вода - доливате до средата на тавичката за печене - при мен течността беше 300 мл. бира и 200 мл. вода.
3 с.л брашно - за сгъстяване на соса
За ароматните картофки:
5 големи картофа - нарязани на едро
сол, пушен червен пипер, чесън на прах, босилек и черен пипер на вкус
2 с.л зехтин за готвене ( или олио)

Начин на приготвяне:

Измийте добре пилето, почистете го, ако има пропуснати мъхчета и малки перца и го подсушете с кухненска хартия.
Смесете подправките в купичка. Заделете една част за ароматното масло.
Объркайте маслото с подправките.
Натъркайте цялото пиле с подправки.
Под кожата, от страната на бялото месо, подпъхнете внимателно от ароматното масло. С пръсти повдигайте внимателно кожата и подпъхвайте малки парченца масло с подправки. Направете същото и там където е възможно от страната на бутчетата. В коремчето на пилето поставете лимона, набоден на няколко места с шишче.
Поставете пилето в по - дълбока тава за печене с корема нагоре. Направете разрези, които леко да разделят бутчетата от бялото месо (но не до долу).
Подредете около пилето лука, нарязан на едро, главата чесън и пащърнака.
Залейте с бирата и водата.
Печете под фолио и на 250 гр. докато течността в тавата заври. Махнете фолиото и допечете на 200 градуса за още около 40 мин. или до готовност на пилето.
След като пилето е изпечено го извадете в голяма чиния за сервиране и го разделете на порции.
Течнотта в тавата от печенето се използва за соса. 
Намачкайте с вилица лука, чесъна и пащърнака. Поставете тавата на котлона и прибавете брашно (около 3 с.л с връх), за да се позапече. 
Долейте студена вода за разреждане и разбъркайте. 
Всички аромати от печенето се смесват в чуден сос.
Преди сервиране остранете едрите парчета зеленчуци от соса и прецедете през цедка.
Залейте порциите пиле със сос и сервирайте с пържени или печени картофи, картофено пюре или задушен ориз.
Тук съм сервирала пилето с ароматни картофки на фурна. За тях ви е необходима тава, покрита с хартия за печене. Нарежете картофите на едро. Смесете ги със сухите подправки и мазнината. 
Картофите подредете в един ред, без да се застъпват. Печете в силно загрята фурна около 40 мин. или докато при проба с вилица се убедите в тяхната готовност.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!
















 

Няма коментари:

Публикуване на коментар