Погача с прясно мляко и зехтин / Bulgarian Pogacha Bread with extra virgin olive oil and milk

Здравейте приятели!
Днес ви представям новото си любимо тесто за питки и погачи взаимствано от прекрасната кулинарка Соня Данова и нейната страница в Facebook.


Аз направих някои изменения по мои вкус в рецептата и ви я представям днес, като горещо я препоръчвам. 
Тестото е чудесно за работа. 
Погачата се получи мекичка, ароматна и много вкусна.
Надявам се и предоставените снимки по оформянето да ви улеснят и да пробвате да зарадвате себе си и семейството си с прясно изпечено домашно печиво.


Необходими продукти:

за тава с размер 30 см в диаметър и височина 7 см.

около 1,200 кг брашно (количесвото зависи от големината на яйцата и вида брашно - използвах брашно Екстра на Софиямел и яйца размер L)
250 мл прясно мляко - леко затоплено
250 мл вода - леко затоплена
2 пакетчета суха мая ( 14 гр) Д-р Йоткер
1 с.л захар
1 с.л сол
2 яйца - жълтъкът от едното яйце отделям за намазване на погачата
4 с.л зехтин и още малко за намазване на разточените кори
250 гр сирене
маково семе или сусам - за поръсване



Начин на приготвяне:

Пресявам брашното в голяма купа.
Правя кладенче и в него прибавям маята, захарта, зехтина, едно цяло яйце и белтъка от другото. 
Солта добавям малко настрани в брашното, за да няма контакт с маята.
Започвам да доливам на порции течностите, като замесвам с ръце.
Събирам тестото на топка и ако е необходимо добавям малко брашно, като целта е да спре да лепне.
Прехвърлям тестото върху плот и го измесвам хубаво с ръце, така че да се получат мехури.
Покривам измесеното тесто с кухненска текстилна кърпа и го оставям да втаса до удвояване на обема.
След втасване разделям тестото на три части.
От двете части разточвам правоъгълни квадрати, поръсвам със сирене и навивам на руло.
Разрязвам рулото на кръгове, които подреждам в намаслена и поръсена с брашно тава, с леко застъпване.
Третата кора отново разточвам на правоъгълник, поръсвам със сирене и нарязвам противоположно от двата края, като оставям по средата участък ненарязан. Плета като плитка и оформям плитката на охлюв по средата на погачата.
Запълвам, ако остане празно място с изрязаните крайчета от рулата и оформям като роза.
Оставям погачата да втаса и да изпълни тавата.
Така изглежда втасала, намазана с жълтък ,разреден с малко олио и поръсена с маково семе ( готова за фурната).


Пека погачата на 180 гр. с вентилатор за около 45 мин.
Вадя внимателно върху решетка, поръсвам с вода и покривам с кърпа за кратко.
Да ви е сладко!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар