" Фалшива" дроб сарма с пиле и гъби / Bulgarian Easter rice with chicken and mushrooms

Здравейте, приятели!


Днес е Илинден, денят, в който в православната църква се почита Свети пророк Илия.
Днешният празник – единствен в целия годишен празничен кръг от православни празници е посветен на старозаветен светец, живял в IX в. преди Христа – един от най-ревностните и пламенни старозаветни праведници и разобличител на езичеството.
Съществува народно поверие, че на този ден морето взима най-много жертви . Според стари вярвания, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. 
Народната традиция повелява още на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните стихии, бури и градушки.
Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.
Имен ден  днес празнуват Илия, Илияна, Илко, Илина, Елин и произвидните им.
Честит празник на всички празнуващи!
По традиция на днешния ден трапезата е богата блажна. Стопанките на дома пекат празнични погачи в чест на светеца и ги раздават в църквата или в параклис, носещ името на светеца, както и гощават с тях своето домачадие, близки и роднини.
Характерни ястия за този ден са гозбите с домашно пиле - яхния от петел или кокошка, телешки гърди или свинско със зеленчуци. Децата на този ден се радват на изобилие от сладкиши.
У дома няма именик, но реших да спазя традицията.
Не успях да замеся Погача, но приготвих много вкусна "Фалшива" дроб сарма с пиле и гъби, за която ще ви разкажа днес.
Най - вкусно се получава с домашно или пасищно пиле и изобилие от пресни поправки.


Необходими продукти:

2 връзки пресен лук - или 1 голяма глава стар лук кромид
1 връзка пресен чесън - или 2 скилидки стар
половин пиле - използвах едното цяло бутче и 1/2 от бялото месо
500 гр гъби печурки
1 ч.ч ориз Екстра на Крина
2 и 1/2 ч.ч пилешки бульон - ако пилето е домашно или пасищно, ако не е доливам толкова вода
сол и черен пипер на вкус
щипка червен пипер
1 връзка пресен джоджен
1 връзка пресен магданоз
2 с.л зехтин Помаче или слънчогледово олио
За заливката:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 с.л брашно


Начин на приготвяне:

Сварете предварително пилето. Охладете, обезкостете и нарежете на ситно. Заделете 2 ч.ч от бульона за готвенето на ориза.
Загрейте мазнината в тиган.
Нарежете лука и чесъна (ако е пресен) и ги запържете до златисто. Ако използвате скилидки чесън, добавете ги накрая на готвенето, за да не загорят и загорчат.
Прибавете почистените и нарязани гъби.
Пържете докато се изпари водата от гъбите и останат на мазнина. Разбърквайте от време на време.
Добавете пилешкоро месо при гъбите, гответе още 3-4 мин преди да добавите ориза.
Пържете ориза, докато стане стъклен.
Доливайте по малко от бульона.
Подправете със сол и черен пипер на вкус, червен пипер, джоджен и магданоз.
Прехвърлете ястието в тава.
Долейте всичкия заделен бульон (съотношение ориз :течност - 1:2.5).
Допечете ястието във фурна загрята на 250 гр. до готовност на ориза и изпаряване на цялото количество течност.
Пригответе заливката от изброените продукти.
Залейте ястието с нея и допечете до златист загар.
Сервирайте с кисело мляко и зелена салата.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар