Бърз огретен с тиквички, моцарела и заквасена сметана /Baked Easy Cheesy Zucchini Gratin Recipe with mozzarella and sour cream


Здравейте приятели на " Подправено с любов"

Днес съм ви приготвила бърз огретен за заети хора.
Тук няма дълго суетене пред печката.
Леко и сезонно ястие се получи с любимите ми тиквички.
Поднасям го с млечно - чеснов сос.
Класика, но много вкусна!


Необходими продукти: за около 6-7 порции

3 тиквички
2 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка копър
200 гр бяло саламурено сирене
250 гр моцарела
сол и черен пипер на вкус
200 гр настърган кашкавал (заделете 80 гр.за поръсване отгоре)
3 големи яйца
125 гр заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Настържете тиквичките на едро ренде, посолете ги леко и оставете настрани да си пуснат водата.
Настържете сиренето, кашкавала и моцарелата.
Нарежете лука, чесъна и копъра наситно.
Разбийте в купа яйцата и заквасената сметана.
Пригответе си подходяща тава за печене и съвсем леко я намаслете.
Изтискайте настърганите тиквички с ръце - повтарям тази процедура няколко пъти, докато се удебя, че излишната течност е отсранена.
Прибавям при тиквичките лука, чесъна, копъра, настърганите сирена, посолявам, подправям с черен пипер, добавам на финала и разбитите яйца и заквасена сметана и разбърквам хубаво.
Прехвърлям сместа в подхотвената тава и пека в загрята на 250 гр. фурна.
Ястието е готово, когато сместа стегне и придобие приятен златист загар.
Поръсвам отгоре със заделения предварително кашкавал и допичам за още 5-6 мин.
Сервирам ястието с млечно - чеснов сос.
Да ви е сладко приятели!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.
Благодаря!

















Няма коментари:

Публикуване на коментар