Beşamel soslu tavuk или Пилешко със зеленчуци, сос бешамел и сирене чедър / Chicken with vegetables, bechamel sauce and cheddar cheese




Здравейте приятели!
Днес ви предлагам да се разходим виртуално до съседна Турция и да си приготвим много вкусно ястие с крехко пилешко, кадифен сос бешамел и ароматно сирене чедър.Може да замените чедъра с кашкавал.
Ето и необходимите продукти за правоъгълна тава с размери 32 на 23 см.

Необхидими продукти:

3 бр Пилешки гърди
1 глава стар лук
1 ч.ч грах от консервa
2 моркова - предварително сварени
2 големи картофа - обелени, нарязани на кубчета и предварително сварени в подсолена вода
2 пресни червени чушки
Сол и черен пипер на вкус
1 с.л олио
За соса бешамел:
50 гр масло
50 брашно
500 мл мляко
Сол и черен пипер на вкус
Щипка настъргано индийско орехче


Начин на приготвяне:

Загрейте малко олио в подходящ тиган.
Нарежете лука наситно и го запържете в олиото. Добавете чушките, нарязани на ленти и пържете още 7- 8 мин., като разбърквате да не загори. Добавете пилешкото месо, предварително нарязано на хапки. Пържете, докато месото побелее. Посолете и подправете с черен пипер.
Прехвърлете пилето и зеленчуците в тава. Оставете да се охлади.
Прибавете картофите и морковите нарязани на кубчета и накрая граха от консерва. Разбъркайте внимателно, за дa смесят продуктите.
За приготвянето на соса - тайната за кадифен и гладък сос е гореща смес от масло и препържено брашно и ледено студено мляко от хладилника.
Загрейте маслото в тиган. Прибавете брашното и разбъркайте. Пържете само 2- 3 мин. (не повече), като бъркате с телена бъркалка. Започнете да прибавяте студеното прясно мляко на порции, като бъркате енергично с бъркалката. Аз добавям млякото на три порции. Първо прибавям 1/3 част от млякото и разбърквам много енергично с бъркалката, за да няма бучки. След това последователно разреждам с останалото мляко. Работя бързо, на 5-та степен на котлона от възможни 9.
Ако все пак соса се получи с бучици, преди да го използвате го прецедете.
Охладете леко готовия сос и го излейте върху пилето и зеленчуците.
Печете в загрята фурна на 250 гр. около 30- 40 мин.
Преди да извадите ястието от фурната настържете чедъра (или кашкавала) и допечете до златисто.







Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога .Благодаря ви!


Няма коментари:

Публикуване на коментар