Пилешки хапки в сладко - кисел сос с гарнитура ориз със зеленчуци / Sweet & Sour Chicken recipe with rice garnish with vegetables

Здравейте приятели!
Днес сервирам за моето семейство домашно приготвена китайска храна.

Много обичаме китайската кухня, но избягвам посещението на подобни ресторанти.
Поради тази причина се опитвам да приготвям любимите ястия у дома.
Днес ще споделя една рецепта, която се приготвя с достъпни продукти, бърза и лесна, а вкуса е ммм.... - любов от първа хапка за всички почитатели на китайската храна.
На пръв поглед рецептата изглежда дълга, но уверявам ви, че приготвянето отнема не повече от 30 мин.
За да си приготвите това ястие у дома ви е необходим дълбок тиган Уок.
Най  - добре и бързо се готви китайска храна в подобен тиган и на газов котлон, но при добро желание може да използате дълбок тиган с незалепващо покритие и силно нагрят котлон.

Ето и самата рецепта:

 

Необходими продукти:

300 гр пилешки гърди;
2-3 с.л. зехтин;
2 стръка пресен лук и семена сусам за поръсване.
За маринатата:
1 скилидка чесън - наситнен
1 ч.л. кориандър на прах;
1 ч.л. суха мащерка;
1 ч.л. суха майорана;
1/2 ч.л. черен пипер;
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л джинжифил на прах или 1/2 ч.л настърган пресен корен от джинжифил
3-4 с.л. царевично нишесте.
За сладко-киселия сос:
150 гр захар;
200 мл оцет;
1/4 ч.ч. кетчуп
2 с.л. соев сос Kikkoman
1 ч.л. сусамово олио;
1 ч.л. сол;
2 с.л. царевично нишесте;
2 с.л. вода.
За гарнитурата:
1 ч.ч ориз
200 гр гъби печурки
2 моркова
П.С - Може да прибавите още грах от консерва и кълнове. 


Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете и объркайте подправките за маринатата. Прехвърлете ги в найлонова торбичка.
  2. Измийте пилешките гърди, подсушете с кухненска хартия и ги нарежете на хапки с желаната големина. Добавете ги в торбичката с маринатата и разтръскайте многократно, за да полепнат хубаво подправките върху пилето и да го овкусят.
  3. В дълбок тиган загрейте зехтина, добавете овкусените парченца пиле и пържете докато месото побелее / около 10 минути/. Проверете за готовност. Извадете пилето и се заемете с приготвянето на соса.
  4. За приготвянето на соса разтопете в тигана захарта и оцета. Добавете кетчупа, соевия сос, сусамовото олио, и солта. Оставете соса да поври 4-5 минути, като го разбъркате. Накарая прибавете разтвореното във водата нишесте и бъркайте, докато соса се сгъсти.
  5. Върнете в соса пилешките хапки и гответе още 5 минутки.
  6. За приготвянето на ориза -
    Може да използвате дългозърнест бял ориз или басмати.
    Съотношението ориз :вода е 1:2 (1 чаша ориз към 2 чаши вода).
    Преди да пристъпите към варене на ориза го изплакнете обилно под течаща вода в цедка.
    Така ще отмиете нишестето от повърхноста на зърната.
    Някои видове ориз са покрити с повече скорбяла от други. Нишестето прави ориза лепкав, а при това ястие ориза трябва да е пухкав и с отделени зърна едно от друго.
    След като измиете ориза го сложете в подходящ съд на котлона, за да се вари. Първоначално ви е необходима висока температура (при мен 9-та степен от 9).
    Когато водата заври, намалете температурата дотолкова, че да поддържа леко къкрене. Похлупете съда и го оставете на котлона без да разбърквате за около 10 минути.
    Когато водата се абсорбира, ще се появят малки дупчици по повърхността на ориза, от които излиза парата. Изключете котлона, но оставете съда с ориза върху него. Оставете го похлупен за още 10 минути, за да може да се абсорбира и останалата вода.
    Разбъркайте ориза с вилица едва преди сервиране.
  7. За зеленчуците - Загрейте в тиган малко мазнина. Запържете последователно гъбите и морковите за кратко - морковите трябва да останат леко хрупкави, а гъбите на мазнина.
  8. Прибавете морковите и гъбите при ориза и много нежно разбъркайте с вилица. Ако имате грах от консерва и кълнове, сега е момента да прибавите и тях. 
  9. Сервирайте хапките  със сладко-киселия сос, докато са още топли върху  канапе от пухкав бял ориз със зеленчуци  или нудли. Поръсете  с наситнения пресен лук и сусам.


Адаптирано от Тук 

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога .Благодаря ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар