Пловдивски масленик/ Traditional bulgarian bread Maslenik from Plovdiv

Здравейте приятели!
Представям на вашето внимание един от многото видове Масленик, характерен за нашата българска кухня.


Рецептата имам от една от любимите ми книги с рецепти- "Българска национална кухня" от далечната.1978 г.

Истинско кулинарно съкровище е това издание.
Рецептата за днес е от Пловдивският край.


Баба правеше нещо подобно с домашна мас и го наричаше масленица.
За съжаление, не съм записала и съхранила бабината рецепта, но вкусът е много подобен.
Насладете се!


Необходими продукти:

1 кг брашно
3 големи яйца
2 с.л олио - за тестото
200 мл кисело мляко
14 гр суха мая - две пакетчета на д- р Йоткер
150 гр сирене
200 мл масло - за корите (използвам качествено мандражийско масло)
1/2 ч.л сол


Начин на приготвяне:

Замесвам тесто от брашното, олиото, едното яйце, киселото мляко, маята, разтворена в малко хладка вода, и солта.
Меси се до образуването на мехури.
Тестито разделих на 10 топки. Омесих всяка топка отново и ги оставих да втасват покрити с кърпа за един час.
През това време натроших сиренето и го смесих с останалите две яйца, разбити с вилица.
Разтопих маслото.
Всяка тестена топка потапям в горещата мазнина, разтеглям на лист, който се слага в тава за печене и се поръсва с малко от сместа от сирене и яйца.
Последният лист тесто поръсих само с мазнина.
Така приготвеният масленик се пече в силно сгорещена фурна до зачервяване.
Поднася се нарязан на парчета с айрян, градински домати и шарена сол.









Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар