Фритата с шунка и зеленчуци/ Frittata with ham and vegetables



За какво се сещате, когато някой Ви попита какво да сготви бързо и лесно?
Омлет, пържени яйца, спагети..........
М даааа.......😊😊😊
За една голяма част от нас, първосигнално, вечеря е равно на непретенциозни яйца.
Спасили са не една и две вечери 😊
И ако пържените яйца са Ви омръзнали, забулените яйца (или както е модерно  да се наричат -Поширани) Ви се струват висш пилотаж, предлагам Ви да си приготвите Фритата.

Само звучи сложно, а всъщност това е т.н Италиански омлет.
В основата си ястието има яйца, но добавките може да са различни (от колбаси, месо, зеленцуци и т.н).
Сирената също са задължителни.
Може да ги подберете по Ваш вкус - моцарела, рикота, пармезан, сирене Бри, Горгонзола и т.н
Ястието се готви първо на тиган, а след това се допича на фурна. За целта Ви е необходим съд с огнеупорни дръжки, за да може да допечете фритатата във фурната.
Има и рецепти, които се готвят изцяло на фурна ( само леко трябва да си позапържите добавките)
И понеже тук си говорим за лесни рецепти, то тази е точно такава.

Необходими продукти:


за тавичка с приблизителни размери 28 см.
6 яйца
2 стръка пресен лук
1 настърган морков
3 пресни зелени чушки - почистени от семките
100 гр шунка
2 пресни домата
100 гр настъргано бяло саламурено сирене
100 гр сирене моцарела - нарязана на кубчета
100  гр настъргано сирене " Гауда"  или твърд кашкавал
сол и черен пипер на вкус
шипка сух риган
олио за запържване на шунката и зеленчуците



Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете зелените чушки на лентички, доматите на кръгчета, шунката на кубчета и пресния лук наситно.
В тиган загрейте малко олио и запържете шунката, докато стане леко хрупкава. Прибавете чушките, гответе около 2 мин. и добавете пресния лук. Гответе още минута.
Остранете от котлона.
В подходяща купа разбъркайте яйцата, подправете със сол и черен пипер.
Прибавете сирената, подправете с риган и леко разбъркайте.
В подходяща тавичка за печене поставете запържените шунка, лук и чушки.
Отгоре изсипете сместа от яйца и сирена.
Прибавете и настъргания морков.
С помоща на дървена лъжица разбъркайте съвсем леко, за да се разпределят яйцата равномерно.
Подредете отгоре нарязаните на шайби домати.
Печете на фурна, докато яйцата стегнат и фритатата придобие приятен златист загар.
Сервирайте със свежа салата.
Да ви е сладко!



 Харесва ли ви тази публикация и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделите тази рецепта чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваш избор,последвайте ме в Google+ или  харесайте страничката на блога в
Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар