Здравейте приятели,
Днес ви представям поредната пролетна рецепта публикувана в бр.11/2018 на електонното кулинарно списание SointoFood
Насладете се на този сочен бюрек с тиквички и сирена от Турската кухня и зарадвайте себе си и близките си с различна и много вкусна закуска или лек обяд в компанията на сезонна салата.
Необходими
продукти:
1 пакет кори за баница
За плънката:
2 тиквички
225 гр фета сирене
60 гр моцарела
2 яйца - жълтъка
на едното яйце отделяме за намазване
връзка пресен лук
2 с.л нарязан пресен копър
сол и черен пипер
– на вкус
За яйчно – млечната смес:
1 яйце – разбито
2 с.л зехтин
120 мл (1/2 ч.ч) прясно мляко
Сусам и мак - за
поръсване
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвюнето на плънката. Настъргваме
тиквичките на едро ренде.Посоляваме и оставяме настрани да си пуснат водата.
В отделна купа смесваме натрошеното фета сирене,
мозарелата нарязана на кубчета, пресния лук нарязан наситно, копъра, разбитите
с вилица яйца, солта и черния пипер.
С ръце отцеждаме много добре настърганите тиквички от
водата. Добавяме ги към плънката и разбъркваме .
В купа разбъркваме продуктите
за млечно-яйчната смес до хомогенизиране.
Намасляваме тавичката, в която ще печем бюрека.
Слагаме един лист от корите и напръскваме с млечно –
яйчната смес. Така процедираме със следващите 5 кори. След шестата кора слагаме
от плънката. Следват нови 5 кори, като след всяка отново напръскваме с млечно –
яйчната смес. Следва нова кора и нова
порция от плънката.
Завършваме реденете на бюрека с последните кори, като не
забравяме между всяка от тях да напръскаме отново от млечно – яйчната смес.
Намазваме бюрека с разбит жълтък, поръсваме със сусам и
мак и печем на 180 градуса до приятен златист загар.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар