Бюрек с тиквички, моцарела и фета сирене - Kabakli, peynirli borek (Zucchini and dill filo pastry)

 

Здравейте приятели,

Днес ви представям поредната пролетна рецепта публикувана в бр.11/2018 на електонното кулинарно списание SointoFood
Насладете се на този  сочен бюрек с тиквички и сирена от Турската кухня и зарадвайте себе си и близките си с различна и много вкусна закуска или лек обяд в компанията на сезонна салата.



Необходими продукти:


1 пакет кори за баница


За плънката:



2 тиквички


225 гр фета сирене


60 гр моцарела


2 яйца  - жълтъка на едното яйце отделяме за намазване


връзка пресен лук


2 с.л нарязан пресен копър


сол  и черен пипер – на вкус



За яйчно – млечната смес:


1 яйце – разбито


2 с.л зехтин


120 мл (1/2 ч.ч) прясно мляко


Сусам и мак  - за поръсване

 


Начин на приготвяне:




Започваме с приготвюнето на плънката. Настъргваме тиквичките на едро ренде.Посоляваме и оставяме настрани да си пуснат водата.

В отделна купа смесваме натрошеното фета сирене, мозарелата нарязана на кубчета, пресния лук нарязан наситно, копъра, разбитите с вилица яйца, солта и черния пипер.

С ръце отцеждаме много добре настърганите тиквички от водата. Добавяме ги към плънката и разбъркваме .


В купа разбъркваме продуктите за млечно-яйчната смес до хомогенизиране.


Намасляваме тавичката, в която ще печем бюрека.

Слагаме един лист от корите и напръскваме с млечно – яйчната смес. Така процедираме със следващите 5 кори. След шестата кора слагаме от плънката. Следват нови 5 кори, като след всяка отново напръскваме с млечно – яйчната смес. Следва нова кора  и нова порция от плънката.

Завършваме реденете на бюрека с последните кори, като не забравяме между всяка от тях да напръскаме отново от млечно – яйчната смес.

Намазваме бюрека с разбит жълтък, поръсваме със сусам и мак и печем на 180 градуса до приятен златист загар.
Да ви е сладко!

 
 

















Няма коментари:

Публикуване на коментар