21.07.2017 г.

Патладжан на фурна с моцарела,сирене и пресен босилек/ Roasted eggplant with mozzarella, cheese and fresh basil

"Нека да е лято, само да е лято,
топло и зелено като горски мъх.
Да струи тревата - силна, некосена -
искам да е лято до последен дъх.
Да е тихо, тихо, тихо над земята -
на кравайче свито времето да спи.
Да звъни в нивята зреещото жито,
нека да е лято милиони дни."
Миряна Башева


Необходими продукти:

2 големи патладжана
200 гр саламурено сирене
200 гр моцарела
2 скилидки чесън - нарязан на тънки филийки
3 добре узрели домата
1 глава лук
пресен босилек
100 гр кашкавал
олио за запържване на патладжана
брашно за овалване при пърженето
1 с.л зехтин Extra Vergine
сол на вкус
щипка захар - за компенсиране  киселинността на доматите


Начин на приготвяне:




Нарязваме патладжаните на филийки. Посоляваме и оставяме да се отцедят (да си пуснат черната горчива водичка). Изплакваме и подсушаваме с кухненска хартия.
Овалваме всяка филийка патладжан в брашно и запържваме в тиганче за кратко от двете страни (не пържим до готовност, а само леко да ги "жарне" олиото).
Отделяме настрани така подготвените патладжани.
В тиганче задушаваме лука нарязан наситно. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати. Посоляваме и добавяме щипката захар. Бъркаме доматения сос на котлона докато течността на доматите се поизпари.
В подходяща тавичка намазана със зехтин подреждаме един ред запържени патладжани, след това малко доматен сос, филийки чесън, натрошено сирене, моцарела нарязана на колелца и накъсан пресен босилек. Заливаме със струйка зехтин. Слагаме втори ред от патладжана и отново доматен сос, чесън, босилек и  сирена.
Запичаме в загрята на 200 гр. фурна около 30 мин. или докато ястието остане на мазнина.
Отгоре настъргваме кашкавал и връщаме във фурната докато се зачерви.
Приятен апетит!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...