Гответе бавно, наслаждавайте се дълго – тази рецепта ще се превърне в любимата ви причина да съберете всички около масата.
Необходими продукти за 5 порции:
3 глави стар лук, обелени и нарязани на полумесеци
3 средни моркова, обелени и нарязани на дебели колелца
300 г гъби печурки, нарязани на четвъртинки
400 г консерва белени домати (или домати на кубчета)
150 мл бяло вино
4 с.л. зехтин
1 ч.л. сумак
1 ч.л. кимион
1 дафинов лист
1 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
Сол на вкус
Прясно нарязан магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган загрейте зехтина и запечатайте свинското месо до златиста коричка. Извадете го и в същия тиган сотирайте лука до омекване, след което добавете морковите и гъбите, гответе няколко минути. Върнете месото, добавете подправките – пушен червен пипер, кимион, сумак, черен пипер и сол, налейте бялото вино и оставете да поври, докато алкохолът се изпари. Прибавете доматите и разбъркайте добре. Прехвърлете всичко в гювеч или йенски съд с капак. Добавете дафиновия лист и печете в предварително загрята фурна на 160°C за 2.5 – 3 часа, докато месото стане изключително крехко и ястието остане почти на мазнина.
Когато свинското е готово, месото ще се разпада при докосване с вилица, а сосът ще е гъст и уханен. Поръсете ястието с прясно нарязан магданоз преди сервиране.
Поднесете с хрупкав хляб, картофено пюре или просто така – всяка хапка ще носи уют и наслада.
Няма коментари:
Публикуване на коментар