Бавно готвено свинско с лук, моркови, гъби и домати/ Slow-cooked pork with onions, carrots, mushrooms and tomatoes


Търсите ястие, което да нахрани цялото семейство, да е богато на вкус, но и да пести време? Това бавно готвено свинско е вашият отговор. Докато то къкри под капака, вие имате свободата да вършите други задачи, да си починете или да прекарате време с близките си. Идеално за делнична вечеря или уикенд, когато искате нещо вкусно без много суетене.
Сочните парчета свинско се топят в устата, а ароматният сос с лук, моркови, гъби и домати прави всяка хапка истинско удоволствие. Добавете щипка сумак и кимион за леко ориенталски нюанс и пушен червен пипер за дълбочина. Това ястие е не само вкусно, но и балансирано – богато на протеини, витамини от зеленчуците и здравословни мазнини от зехтина. Перфектно и за тези, които спазват режим при инсулинова резистентност – нисък гликемичен индекс и хранителна стойност, която поддържа енергията ви през целия ден.
Гответе бавно, наслаждавайте се дълго – тази рецепта ще се превърне в любимата ви причина да съберете всички около масата.


Необходими продукти за 5 порции:

1 кг свинско месо (плешка или бут), нарязано на големи парчета
3 глави стар лук, обелени и нарязани на полумесеци
3 средни моркова, обелени и нарязани на дебели колелца
300 г гъби печурки, нарязани на четвъртинки
400 г консерва белени домати (или домати на кубчета)
150 мл бяло вино
4 с.л. зехтин
1 ч.л. сумак
1 ч.л. кимион
1 дафинов лист
1 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
Сол на вкус
Прясно нарязан магданоз за поръсване

Начин на приготвяне: 

В дълбок тиган загрейте зехтина и запечатайте свинското месо до златиста коричка. Извадете го и в същия тиган сотирайте лука до омекване, след което добавете морковите и гъбите, гответе няколко минути. Върнете месото, добавете подправките – пушен червен пипер, кимион, сумак, черен пипер и сол, налейте бялото вино и оставете да поври, докато алкохолът се изпари. Прибавете доматите и разбъркайте добре. Прехвърлете всичко в гювеч или йенски съд с капак. Добавете дафиновия лист и печете в предварително загрята фурна на 160°C за 2.5 – 3 часа, докато месото стане изключително крехко и ястието остане почти на мазнина.

Когато свинското е готово, месото ще се разпада при докосване с вилица, а сосът ще е гъст и уханен. Поръсете ястието с прясно нарязан магданоз преди сервиране. 

Поднесете с хрупкав хляб, картофено пюре или просто така – всяка хапка ще носи уют и наслада.







Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар