Пълнени пилешки бутчета със сирена и гъби в ароматен винен сос / Stuffed chicken legs with cheese and mushrooms in a fragrant wine sauce


Пълнените пилешки бутчета не са много лесна работа, защото изискват умения за обработка на месото, а и не е лесно да се открият обезкостени бутчета готови за пълнене.
Все пак аз залагам на органично пилешко месо и това, че то не е обезкостено не може да ме спре.
Модифицирам техниката, като пълня плънката под кожата на бутчетата. Това е сравнително лесно да бъде направено - просто подпъхвате внимателно пръсти под кожата и внимателно я отделяте от месото, така че да се образува джоб. 
Точно това джобче ще поеме ароматната плънка от гъби и сирена в тази рецепта и ще направи бутчетата сочни и много вкусни.
Лесна и ефектна рецепта е това, подходяща и за делник и за празник.
Сервирайте пилето със свежа салата, задушени зеленчуци, картофено пюре или пухкав ориз.

Необходини продукти - за 4 порции:

4 броя пилешки бутчета (по 1 за порция)
200 г гъби (печурки или друг вид по избор)
1 глава лук
150 г сирене рикота
100 г сирене пекорино
100 г кашкавал
2 с.л. зехтин или масло (за задушаване на лука и гъбите)
50 г масло (за соса)
1 малка глава лук (за соса)
200 мл бяло вино
1 ч.л. черен пипер (по вкус)
1/2 ч.л. индийско орехче
2-3 стръка мащерка (свежа или суха)
3 големи моркова (за гарнитура)
Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Приготвяне на плънката:

Нарежете лука и гъбите на малки парченца.
В тиган загрейте 2 с.л. зехтин или масло и задушете лука и гъбите на средна температура до омекване и изпускане на водата.
Оставете ги да се охладят за малко, след което добавете сиренето рикота, настърганото сирене пекорино и кашкавала. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер.
Подготовка на бутчетата:
Внимателно отлепете кожата на пилешките бутчета, като я оставите да остане прикрепена от едната страна.
Напълнете всяко бутче със сместа от сирена и гъби, като внимавате да не разкъсате кожата. Залепете кожата отново, за да задържите плънката вътре.
Приготвяне на соса:
В тенджера разтопете 50 г масло и добавете нарязания лук.
Гответе лука на средна температура, докато стане прозрачен.
Добавете бялото вино, черния пипер, индийското орехче и мащерката. Оставете соса да къкри за около 5-7 минути, за да се комбинират ароматите и сосът леко да се сгъсти.
Печене на бутчетата:
Подредете пълнените бутчета в тава за печене (или йена глас).
Нарежете морковите на пръчици и ги разпределете около бутчетата в тавата.
Покрийте тавата с капак и поставете в предварително загрята фурна на 220°C. Печете за 45-50 минути, докато бутчетата омекнат.
След това премахнете капака и оставете бутчетата да се запекат още 10-15 минути, за да получите хрупкава коричка.
Сервиране:
Извадете бутчетата от тавата и ги оставете да почиват за 5 минути.
Сервирайте всяко бутче със запечените моркови, картофено пюре (по желание) и резени лимон.
Полейте ястието със соса от печенето и украсете с прясна мащерка.

Примерни нутриенти за 1 порция (1 бутче):

Калории: около 450-500 калории
Протеини: около 40-45 г
Мазнини: около 28-32 г
от които наситени мазнини: 10-12 г
Въглехидрати: около 10-12 г
от които захари: 3-4 г




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.

















 





Няма коментари:

Публикуване на коментар