Здравейте, приятели! 🌱
Днес споделям с вас една изключително вкусна и лека рецепта – кюфтенца на фурна с тиквички, праз и сирена. Това ястие е идеално за тези, които обичат да се хранят здравословно, но без да правят компромис с вкуса. Богати на протеини, с нежна текстура и ниско съдържание на въглехидрати, тези кюфтенца са чудесен избор както за обяд, така и за вечеря.
Гответе с любов и се наслаждавайте на балансирани и вкусни ястия! ❤️
Днес споделям с вас една изключително вкусна и лека рецепта – кюфтенца на фурна с тиквички, праз и сирена. Това ястие е идеално за тези, които обичат да се хранят здравословно, но без да правят компромис с вкуса. Богати на протеини, с нежна текстура и ниско съдържание на въглехидрати, тези кюфтенца са чудесен избор както за обяд, така и за вечеря.
Гответе с любов и се наслаждавайте на балансирани и вкусни ястия! ❤️
Необходими продукти:
(около 25-30 кюфтенца мини кюфтенца):
3 средно големи тиквички (около 700 г)
3 стръка праз (около 300 г)
2 яйца
200 г пълнозърнеста галета от квасен хляб (нисковъглехидратни алтернативи: кокосово брашно – 40 г, или смлени бадеми – 100 г)
150 г краве сирене
200 г настърган кашкавал
1 скилидка чесън
1 връзка пресен копър (наситнен)
Сол и черен пипер на вкус
зехтин
Начин на приготвяне:
Подготовка на тиквичките:
Настържете тиквичките на едро ренде. Поръсете ги със сол и ги оставете в гевгир за 15-20 минути, за да се отцеди излишната вода. След това ги изстискайте много добре с ръце или кърпа.
Подготовка на праза и чесъна:
Нарежете праза на ситно и го задушете в малко мазнина за 5-7 минути, докато омекне.
Смачкайте скилидката чесън или я нарежете на ситно и добавете към праза за аромат.
Смесване на продуктите:
В голяма купа смесете тиквичките, задушения праз и чесън, яйцата, галетата (или нисковъглехидратна алтернатива, като бадемово брашно, кокосово брашно, хуск), натрошеното сирене, настъргания кашкавал и наситнения копър.
Добавете сол и черен пипер на вкус, като внимавате със солта, тъй като сиренето и кашкавалът са солени.
Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
Оформяне:
Загрейте фурната на 200°C.
Застелете тава с хартия за печене.
С мокри ръце оформете кюфтенца с диаметър около 4-5 см и ги подредете в тавата. Намажете ги със зехтин с помощта на четка.
Печене:
Печете кюфтенцата 20-25 минути, докато станат златисти отгоре. По желание може да ги обърнете след 15 минути, за да се изпекат равномерно. Аз нр ги обръщам. На фурна сре изпичат чудесно и от двете страни.
Настържете тиквичките на едро ренде. Поръсете ги със сол и ги оставете в гевгир за 15-20 минути, за да се отцеди излишната вода. След това ги изстискайте много добре с ръце или кърпа.
Подготовка на праза и чесъна:
Нарежете праза на ситно и го задушете в малко мазнина за 5-7 минути, докато омекне.
Смачкайте скилидката чесън или я нарежете на ситно и добавете към праза за аромат.
Смесване на продуктите:
В голяма купа смесете тиквичките, задушения праз и чесън, яйцата, галетата (или нисковъглехидратна алтернатива, като бадемово брашно, кокосово брашно, хуск), натрошеното сирене, настъргания кашкавал и наситнения копър.
Добавете сол и черен пипер на вкус, като внимавате със солта, тъй като сиренето и кашкавалът са солени.
Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
Оформяне:
Загрейте фурната на 200°C.
Застелете тава с хартия за печене.
С мокри ръце оформете кюфтенца с диаметър около 4-5 см и ги подредете в тавата. Намажете ги със зехтин с помощта на четка.
Печене:
Печете кюфтенцата 20-25 минути, докато станат златисти отгоре. По желание може да ги обърнете след 15 минути, за да се изпекат равномерно. Аз нр ги обръщам. На фурна сре изпичат чудесно и от двете страни.
Тези кюфтенца са вкусен и здравословен избор, подходящ за всеки, който търси леко, нисковъглехидратно и хранително ястие.
Нисковъглехидратни и подходящи за здравословен начин на живот
При
замяна на пълнозърнестата галета, която съм използвала аз, с кокосово брашно, смлени бадеми или псилиум,
тези кюфтенца стават подходящи за хора на кето или нисковъглехидратен
режим.
Те са чудесен избор за спортуващи, тъй като са богати на качествени протеини (от яйцата, сиренето и кашкавала) и мазнини, които осигуряват енергия за дълго време.
Те са чудесен избор за спортуващи, тъй като са богати на качествени протеини (от яйцата, сиренето и кашкавала) и мазнини, които осигуряват енергия за дълго време.
Богати на протеини и здравословни мазнини
Комбинацията
от сирене и кашкавал добавя значително количество протеини, които
подпомагат възстановяването на мускулите и усещането за ситост.
Здравословните мазнини в ястието идват от сирената, яйцата и нисковъглехидратните алтернативи на галетата, което го прави подходящо и за балансирано хранене.
Здравословните мазнини в ястието идват от сирената, яйцата и нисковъглехидратните алтернативи на галетата, което го прави подходящо и за балансирано хранене.
Високо съдържание на фибри и подпомагане на храносмилането
Фибрите
от тиквичките, праза и нисковъглехидратните съставки като псилиум или кокосово
брашно подпомагат нормалното храносмилане и дълготрайното усещане за ситост.
Без глутен (при използване на алтернативи за галета)
При
замяна на галетата със смлени ядки или кокосово брашно, рецептата е подходяща
за хора с глутенова непоносимост или целиакия.
Универсално и удобно ястие
Кюфтенцата
са лесни за приготвяне и съхранение – чудесен избор за обяд или вечеря у дома,
но също и за хапване „на път“.
Леката им текстура и богат вкус ги правят подходящи както за фитнес ентусиасти, така и за хора, които просто искат да се хранят здравословно и вкусно.
Поднесете кюфтенцата топли със свежа салата или сос от цедено кисело мляко, копър и чесън.
Да ви е вкусно! 😊
Леката им текстура и богат вкус ги правят подходящи както за фитнес ентусиасти, така и за хора, които просто искат да се хранят здравословно и вкусно.
Поднесете кюфтенцата топли със свежа салата или сос от цедено кисело мляко, копър и чесън.
Да ви е вкусно! 😊
Вкусни и здравословни – идеални за почти всеки
режим!
Тези кюфтенца са
идеалната комбинация от вкус, удобство и здравословни ползи. Те ще ви заредят с
енергия, ще поддържат балансирана кръвна захар и ще допринесат за
по-здравословен начин на живот.
Опитайте ги –
вашето тяло и вкусови рецептори ще ви благодарят! 😊
Изчислени макроси (на 1 кюфтенце, при 25 бр.):
Калории: 85 kcal
Протеини: 5.5 г
Мазнини: 4.7 г
Въглехидрати: 4.2 г
Ако използвате нисковъглехидратна алтернатива за галета:
Калории: 80 kcal
Протеини: 5.6 г
Мазнини: 4.8 г
Въглехидрати: 2.3 г
Количество: 40-50 г
Особености: Кокосовото брашно е силно абсорбиращо, затова се използва в много по-малки количества. То добавя леко кокосов аромат, който може да се хармонизира с тиквичките и сирената.
Ползи: Богато на фибри, ниско съдържание на въглехидрати.
Бадемово брашно (фино смлени бадеми)
Количество: 100-120 г
Особености: Добавя мек вкус и плътна текстура. Не попива течност толкова добре, затова може да изисква допълнително стягане на сместа (например, като добавите още малко сирене).
Ползи: Ниско съдържание на въглехидрати, богато на полезни мазнини.
Люспи от псилиум (Psyllium husk)
Количество: 20-30 г
Особености: Много силно абсорбира влага. Подходящ за рецепти, които се нуждаят от стабилност. Добавя плътност, без да променя вкуса.
Ползи: Почти без въглехидрати, много богато на фибри.
Смляно ленено семе или чия семена
Количество: 50-60 г
Особености: Добавят леко ядков вкус. Могат да се използват и в комбинация с други брашна. Силно абсорбират влага, но сместа може да стане леко жилава, ако се прекали.
Ползи: Богати на омега-3 мастни киселини и фибри.
Сусамово брашно
Количество: 80-100 г
Особености: Има специфичен вкус на сусам, който се съчетава добре със сирена и зеленчуци.
Ползи: Ниско съдържание на въглехидрати, богато на калций и мазнини.
Смлени слънчогледови семки
Количество: 100-120 г
Особености: Придават лек ядков вкус. Могат да заменят галетата в рецепти, където се изисква повече текстура.
Ползи: Нисковъглехидратна опция, с високо съдържание на витамин Е и магнезий.
Ако искате да избегнете брашна напълно, можете да използвате:
Ситно настъргани зеленчуци (морков, карфиол или броколи), които предварително са задушени и изцедени.
Тези алтернативи ще намалят въглехидратите в рецептата и ще добавят уникален вкус и текстура. 😊
Протеини: 5.5 г
Мазнини: 4.7 г
Въглехидрати: 4.2 г
Ако използвате нисковъглехидратна алтернатива за галета:
Калории: 80 kcal
Протеини: 5.6 г
Мазнини: 4.8 г
Въглехидрати: 2.3 г
Нисковъглехидратни алтернативи:
Кокосово брашноКоличество: 40-50 г
Особености: Кокосовото брашно е силно абсорбиращо, затова се използва в много по-малки количества. То добавя леко кокосов аромат, който може да се хармонизира с тиквичките и сирената.
Ползи: Богато на фибри, ниско съдържание на въглехидрати.
Бадемово брашно (фино смлени бадеми)
Количество: 100-120 г
Особености: Добавя мек вкус и плътна текстура. Не попива течност толкова добре, затова може да изисква допълнително стягане на сместа (например, като добавите още малко сирене).
Ползи: Ниско съдържание на въглехидрати, богато на полезни мазнини.
Люспи от псилиум (Psyllium husk)
Количество: 20-30 г
Особености: Много силно абсорбира влага. Подходящ за рецепти, които се нуждаят от стабилност. Добавя плътност, без да променя вкуса.
Ползи: Почти без въглехидрати, много богато на фибри.
Смляно ленено семе или чия семена
Количество: 50-60 г
Особености: Добавят леко ядков вкус. Могат да се използват и в комбинация с други брашна. Силно абсорбират влага, но сместа може да стане леко жилава, ако се прекали.
Ползи: Богати на омега-3 мастни киселини и фибри.
Сусамово брашно
Количество: 80-100 г
Особености: Има специфичен вкус на сусам, който се съчетава добре със сирена и зеленчуци.
Ползи: Ниско съдържание на въглехидрати, богато на калций и мазнини.
Смлени слънчогледови семки
Количество: 100-120 г
Особености: Придават лек ядков вкус. Могат да заменят галетата в рецепти, където се изисква повече текстура.
Ползи: Нисковъглехидратна опция, с високо съдържание на витамин Е и магнезий.
Ако искате да избегнете брашна напълно, можете да използвате:
Ситно настъргани зеленчуци (морков, карфиол или броколи), които предварително са задушени и изцедени.
Тези алтернативи ще намалят въглехидратите в рецептата и ще добавят уникален вкус и текстура. 😊
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.
Няма коментари:
Публикуване на коментар