Свинска плешка с плънка от карамелизиран лук, гъби и сушени домати / Pork shoulder stuffed with caramelized onions, mushrooms and sun-dried tomatoes

Здравейте , приятели!
Предложението ми днес е за вкусно печено, приготвено със свинско месо и ароматна плънка.
Месото е бавно печено, първоначално под капак, а след това без - за вкусна коричка.
Сосът се получава от естествените сосове на месото при печене, малко водичка и вино мерло.
Изберете подходяща гарнитура - картофено пюре, печен карфиол, свежа салата и се насладете подобаващо.
За да си приготвите това ястие ще са ви нужни:

Необходими продукти:

Свинска плешка - около 1.500 гр
1 голяма глава лук
280 гр стерилизирани гъби печурки
100 гр сушени домати в зехтин
100 гр пушено топено сирене - използвам топеното сирене от млекарница Добрев
120 гр моцарела
1/2 с.л кафяза захар
1 с.л балсамов оцет

Подправки - сол и черен пипер на вкус, кимион, сух риган
80 мл червено вино
80 мл вода
малко зехтин за приготвянето на плънката

Начин на приготвяне:

Най - трудната част от рецептата, поне за мен, е да оформя голямото парче месо на правоъгълник, който след това да напълня с плънка. За целта месото трябва да се нареже с много остър нож през средата и да се отвори, като книга.
След това двете страни на тази " книга се режат още веднъж настрани. Получава се правоъгълен лист, който се изтънява с помощта на чукче.
След като оформите месото го посолете и натрийте със сухите подправки  - кимион, черен пипер и риган. Оставете настрани и се заемете с приготвянето на плънката.
В тиган загрейте зехтин и веднага сложете нарязания на полумесеци лук. Разбъркайте и посолете. Поръсете с кафявата захар и балсамовия оцет. Запържете лука, докато се карамелизира. Добавете гъбите и гответе още 2 мин. Следват сушените домати - нарязани на ситно. 
Подравете с малко риган, разбъркайте и оттеглете от котлона, за да поизстине.
Разпределете плънката върху изтънения лист месо. Отгоре подредете кръгчета от топено сирене и моцарела.
Завийте на руло и завържете стегнато с кухненски конец.
Ако ви е трудно да направите това, внимателно захването противоположните краища на рулото с клечки за зъби. Използвайте толкова клечици, че месото да остане колкото се може по - прибрано.
Внимателно прехвърлете рулото в съд за печене.
Аз използвам дълбока и продълговата тава от йенско стъкло с капак. 
Налейте вътре водата и виното и печете под капак в загрята на 250 гр фурна за първите 45 мин.
Водата в тавичката трябва да заври.
След това намалете температурата до 220 и печете месото още 2 часа.
Провере за готовност с вилица.
При мен за това време месото се разпада.
Отстранете капака и допечете за още около 30 мин.
Оставете месото да се охлади леко, преди да го нарежете на порции и да сервирате, като преди това внимателно премахнете конеца или клечиците.
Понякога ми е трудно да оформя кръгли парчета, защото месото буквално се къса с вилицата, но това никак не се отразява на вкуса.
Приготвеното по този начин свинско е много подходящо и за сандвичи с домашни питки чиабата или бургери.
Сервирам с любима гарнитура - в този случай с печен на фурна карфиол, като поливам месото със сосовете от печенето.
Да ви е сладко! 




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар