Фритата с броколи, праз и гъби/Broccoli, leek and mushroom frittata



Привет, приятели!
Търсите ли бързи идеи за обяд и вечеря?
Често ли си задавате въпроса " Какво да сготвя, но да е бързо и лесно"
Идвам точно с такова предложение за вкусна домашна храна, която няма да ви отнеме часове в кухнята.
Рецептата за днес е режимна и позволява да я включите в някои от храненията си за деня, ако  спазвате нисковъглехидратен режим на хранене, като мен.
Но и да не сте на режим, то тази бърза фритата на фурна е перфектно предложение за обяд или вечеря през седмицата, защото е със сезонни продукти, готви се лесно и не на последно място - удобно може да прехвърлите това, което е останало (или предвидливо да приготвите повече) в Lunch Box кутия за офисен или училищен обяд.
За да си приготвите фритата с праз, броколи и гъби ще са ви нужни следните продукти:

Необходими продукти - за около 5-6 порции

450 гр пресни или замразени броколи 
3 стръка праз лук
450 гр гъби кралска печурка - може да замените с печурки
7 яйца
3 с.л зехтин
сол и черен пипер на вкус
шипка сух риган

Начин на приготвяне:

Първата стъпка в тази рецепта е подготовка на зеленчуците.
Ако ще използвате прясно броколи, измийте го добре под течаша вода, почистете от листата и грубите части и накъсайте розичките.
Бланширайте броколито в кипяща подсолена вода за около 5 мин. Внимавайте да не го пресготвите, защото ще търпи и допълнителна кулинарна обрааботка.
Ако ще използвате замразени броколи, може да ги измиите в гевгир под течаща вода, да отцедите добре и да ги използвате директно.
В тиган загрейте малко зехтин и задушете праза и броколито. Добавете гъбите, нарязани на средни по - големина парченца.
Гответе, докато водата от гъбите се изпари и зеленчуците останат почти на мазнина. Подправете със сол, черен пипер и щипка сух риган.

Прехвърлете зеленчуците в подходящя тава, намазана с малко зехтин. 
Тук , на тези снимки, аз съм изпекла фритатата във форма за торта, покрита с хартия за печене. Може и така. 😉
В купа разбийте много добре яйцата с помощта на кухненска тел. 

Изсипете сместа върху зеленчуците и печете в загрята на 180 гр фурна, докато яйцата стегнат и фритатата придобие апетна коричка.
Сервирайте с чери домати или свежа салата по избор.
Да ви е сладко!



Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!







 

Няма коментари:

Публикуване на коментар