Пълнозърнест хляб със семена / Wholemeal bread with seeds


Здравейте, приятели!
Днес при нас цял ден вали тихо и кротко. Време чудесно за кулинарстване и любими домашни занимания.
И добре, че свърших тази работа докато валеше.

Все пак слънцето ни се усмихна за малко и децата успяха да поиграят на въздух.
Но какво е детство без току що изпечен хляб и намазана филийка с домашна лютеница.
Помните нали?


Днес по молба на приятел приготвих пълнозърнет хляб със семена.
Ето и точната рецепта - от това количество продукти ми излизат 2 средни по - големина хляба.
мярка - ч.ч с вместимост 300 мл течност

Необходими продукти:

1 кг пълнозърнесто брашно - използвам на София Мел
11 гр суха мая за хляб - използвам суха мая на Сафт Инстант
1/3 ч.ч зехтин (или слънчогледово олио) - около 8 с.л
1 равна с.л кафява захар
1 ч.л сол
2 с.л сусамово семе
3 с.л тиквени семки - натрошени
3 с. л сурови слънчогледови семки - натрошени
2 с.л натрошено ленено семе
1 и 1/2 ч.ч хладка вода.

Начин на приготвене:

Работя в голяма тава, в която ми е удобно да замеся тестото.
Преди да започна, затоплям вода на котлона. Водата трябва да не е много гореща, за да не убием дрождите от маята. Трябва да можете да потопите пръст в нея и спокойно да го задържите, без да ви пари.
Пресявам и изсипвам цялото брашно в тавата. Добавям семките - аз натрошавам всички семки (лененото семе купувам предварително натрошено), но може да ги сложите и цели.

Правя "кладенче' в тестото и в него слагам сухата мая и захарта. Солта насипвам някъде отстрани - захарта активира маята, а солта забавя този процес.

Започвам да наливам в "кладенчето"вода и замесвам тестото. 
Винаги се придържам към следното правило - ако се наложи малко брашно добавям допълнително, а не разреждам омесено тесто с вода. За целта при замесването държа близо до себе си купичка с малко брашно и ако е необходимо добавям. Целта е да се получи меко еластично тесто , което не лепне по ръцете ви.

Замесеното тесто покривам с кърпа и оставям да втаса. Този процес отнема различно време взависимост от температурата на помещението, но целта е тестото да удвои първоначалния си обем.

От това количество тесто оформям две хлебчета, поръсвам с брашно и пека в загрята на 180 гр фурна на горен и долен реотан.

Как да разберете дали хлабът е изпечен?
Тук тестото е пълнозърнесто и това със загара не работи.
Аз проверявам хляба, като при обръщане и почукване звукът, който ще чуете, трябва да е кух.
Изваждам хлябовете и ги прехвърлям върху решетка, за да изстинат добре преди да ги нарежа.
Съхранявам завити в кухненска кърпа. У дома не се задържат повече от два дена.












Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар