Най - вкусната баница с готови кори - баницата на Морена / The most delicious banitsa with filo dough sheets - Morena's banitsa



Здравейте, приятели!
Днес споделям рецепта за баница, която е може би най - вкусната баница с готови кори за моето семейство.
Правила съм я многократно за почерпка, за подарък на близки и приятели и като закуска за моите любими хора.
За направата и се иска малко повече търпение, но резултатът е неустоима наслада във всяка хапка.
Научих рецептата преди години от една прекрасна кулинарка Морена, за което й благодаря от сърце! Рецептата е много популярна и изпитана от много хора.
Горещо ви я репоръчвам!
Не забравяйте да ме последвате и в Instagram, където си говорим не само за готвене.

Необходими продукти:

1 пакет фини кори - използвам кори Сърбиянка
400 гр краве сирене
4 яйца
4 с.л кисело мляко
2 с.л олио
120 гр масло - разтопено - за намазване на корите, но от него си отделяме малко за заливане на баницата
2/3 ч.ч прясно мляко
мярка- ч.ч с вместимост 300 мл течност

Начин на приготвяне:

Започваме с подготовката на плънката от натрошеното сирене, яйцата, киселото мляко и олиото. Разбъркваме хубаво с вилица, за да се смесят съставките добре.
Продължаваме  с намазването на корите с масло. Работи се по следния начин:
 - вземаме една кора, намазваме с масло
 - върху нея поставяме втора кора, така че да залепнат една за друга
 - сгъваме двойката кори на 4

 

Отделямя сгънатата двойка кори на страни и продължаваме с останалите кори по същия начин.
След като сме готови, обръщаме купчината кори и започваме да работим и да разгъваме от първата двойка кори, защото са най - дълго престоели.
Разгъваме много внимателно, за да не се скъсат. 
Поръсваме с малко от плънката, разнасяме по цялата дължина и завиваме на руло. Оформените рула от всяка двойка кори подреждаме в голяма продълговата тава, намазана предварително с малко масло.
Разрязваме баницата с остър нож на отделни парченца и заливаме с останалото количество масло и прясно мляко. 

Печем на 180 гр, горен и долен реотан до приятно апетитно зачервявяне.

Морена е писала, че напръсква баницата с вода и "задушава" с кърпа, за да омекне, но ние я обичаме по - хрупкава и аз не я пръскам и не я завивам.
Сервирам баницата добре охладена с айрян или кисело мляко (или с боза без захар).

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар