Постна вита баница с праз, гъби и картофи / Vegan Bulgarian pie ( Banitsa) with leeks, mushrooms and potatoes


Необходими продукти:

1 пакет кори за баница - използвах кори Сърбиянка
3 стръка праз
250 гр. гъби печурки
2 предварително сварени картофа - настъргани на едро ренде
1/3 ч.ч олио за намазване на корите и за отгоре
щипка суха мащерка
сол на вкус
Балканска ръсеница - за поръсване - 
използвах на Пикантина. Може да замените с шарена сол
 

Начин на приготвяне:

Загрейте малко олио в широк тиган. Сложете вътре нарязания на ситно праз и запържете за 10 мин.,като разбърквате периодично. Добавете гъбите, нарязани на ситно и задушавайте, докато водата им се изпари и плънката остане на мазнина. 
Охладете я леко и прибавете към нея настърганите сварени картофи. 
Посолете и подправете с мащерка. 
Оформете баницата, като работите с по 2 листа кори на всяко руло. Вземете 2 листа кори, намажете с олио,  разпределете част от плънката и завийте на руло. Поставете първото руло в средата на кръгла тава и около него завийте останалите рула, обработени по същия начин. 
Намажете леко цялата оформена баница с малко олио и потърсете с балканската ръсеница. Печете до приятен златист загар и хрупкави корички. 











Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар