Постни сарми с ориз и гъби за Бъдни Вечер / Vegan Cabbage Rolls

Здравейте, приятели!
В Рождественски пост сме и в навечерието на едни от най - светлите празници през годината - Бъдни Вечер и Рождество Христово.
Тази година, по ред причини, пропуснах Рождественския пост, но това не пречи да спазим традицията поне на Бъдни Вечер и още от сега планирам трапезата за този светъл семеен празник.
От години, наред със содената питка и различните разядки и десерти, на трапезата ни присъстват и постните сармички с кисело зеле.

Баба ми по майчина линия правеше страхотно домашно кисело зеле. 
Помня, когато бяхме деца, как всяка зимна ваканция баба ни вареше сармички на печката с дърва. После ги запичаше пак в тази печка. Готвенето в печка на дърва и въглиша има несравним вкус.
Зимите на село (макар Тракийско село и в равнината) бяха снежни и вълшебни с мирис на печени картофи на жар, домашна луканка и тракийска пуска (бабек), мекиците със сода на баба и
разбира се бабината туршия и салата от кисело зеле с домашно изсушен червен пипер.
Не си спомням баба да е купувала червен пипер. Всяка година си го правеше сама от домашно отгледани в плодородната Тракия червени чушки. По подобен начин тя си правеше и различни изсушени домашни мерудии и зимата ги използваше в тези вкусни сармички и много други ястия.
Предполагам всеки има собствена рецепта за постни сармички с кисело зеле, но аз днес ще Ви предложа моята, като се надявам да Ви хареса и да си ги приготвите и Вие. 
От това, което прочетох в интернет пространството, подправките за постни зелеви сарми са най - различни - най-често чубрица, босилек , риган и т.н.
Моята рецепта е с джоджен, защото така ги приготвяше баба и това е вкусът на моето детство.
Не си представам постни зелеви сарми с друга подправка.
В градски условия не правя кисело зеле и затова от години използвам киселото зеле на фирма Софра ( ако не се намери някоя добра душа и не ми даде домашно зеле).
Опитала съм се максимално да доближа вкуса на сармичките до тези на баба и да се пренеса поне за миг в чудно - приказното си детсво.

Необходими продукти:

Листа от една по - голяма кисела зелка или 950 гр листа от кисело зеле на фирма Софра
2 големи стръка праз
300 гр гъби - използвам пресни култивирани печурки
250 гр ориз Екстра на Крина
650 мл. зеленчуков бульон или вода
сол и черен пипер на вкус - внимавайте със солта, ако киселото зеле е твърде солено
щипка сух джоджен
ч.л сладък червен пипер
2 с.л олио

Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете праз лука и гъбите на ситно.
Загрейте олиото в тиган. 
Запържете праза до златисто. Добавете гъбите и гответе, докато водата им се изпари. 
Добавете измития ориз и разбъркайте няколко пъти, докато ориза се позапържи и стане " стъклен. Прибавете зеленчуков бульон или вода. Разбъркайте, намалете котлона и гответе до полуготовност на ориза (на тих огън - при мен на 3 степен от 9).
Посолете плънката, подправете с черен пипер, джоджен и червен пипер. Разбъркайте много нежно плънката с вилица, така че да не се намачкат зрънцата ориз.
Отцедете саламурата от киселото зеле. 
Отделете внимателно листата на киселата зелка (или развийте внимателно готовите листа).
С подходящо малко ножче отделете жилките по средата на всяко листо.
Сложете малко от плънката в основата на всяко листо и завийте, като първо приберете тази част от листото, която е към вас, след това загънете двете странични противоположни части навътре, а след това продължите да завивате листото като рулце.
Подредете завитите сармички в тенджера, като на дъното сложете листа зеле, за да не загорят. 
Покрийте сармичките със зелев сок или вода и малко олио, така, че да ги покрие напълно. Притиснете с чиния. Целта е сармичките да не изплуват нагоре и да се развият при варенето.
Варете на тих огън , докато зелете поомекне. Отнема около 30 мин.
Прехвърлете внимателно сармичките в тава и запичете за кратко. Ако няма да запичате сармичките, то тогава ги варете на тих огън около час и половина или докато течността изври почти напълно.
Може да приготвите сармите и като ги подредите директно в пръстен гювеч или йенски съд с капак, покрийте ги отново със зелев сок или вода, и печете на фурна, докато течноста се изпари.



Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар