Мини лучник с пиле и зеленчуци / Mini Luchnik - Bulgarian onion pie with chicken

Лучник е традиционно тестено ястие , което е характерно за българската кухня и по - точно за северняшкия край.
Най - често тестото се замесва от брашно, мая за хляб, сол и захар. Така са го приготвяли нашите баби.
Плънките могат да бъдат най - разнообразни - от лучник само с кромид лук, лучник с праз, комбиниран лучник с кромид и праз (в тези случаи може да поднесете лучника и по време на пости или като част от трапезата за Бъдни вечер), с добавка на пиле или мляно месо.
Лучник може да се приготви и с готови кори, но е изключително по - вкусен с ръчно замесено тесто.
По традиция от тестото се разточват две кори и между тях се разпределя плънката. 
Аз обаче реших да приготвя от тестото мини лучничета, за да може да ги отнесем с нас на поредната ни разходка сред природата и да ни бъде по - лесно да си ги похапнем там.
Предлагам ви да си ги приготвите в този варинат и като подходяща добавка за Lunchbox.
Ето и самата рецепта.


Необходими продукти за около 12 мини лучничета:

За тестото:
500 гр брашно
1 пакетче мая за хляб на д-р Йоткер
1 ч.л сол
1 с.л захар
1 с.л зехтин (или слънчогледово олио)
около 250 мл хладка вода
за плънката:
4 големи глави лук
пилешко бяло месо от едно пиле - предварително сварено и нарязано на ситно
4 червени чушки капия - пресни или сухи - Ако използвате сухи, предварително ги накиснете в леко топла вода и изчакайте да набъбнат
сол и черен пипер на вкус
чубрица
1 яйце - за намазване отгоре
сусам  - за поръсване - по желание
2 с.л олио - за запържване на зеленчуците

Начин на приготвяне:

Смесете всички продукти за тестото (без водата) в тавата, в която ще месите.
Внимавайте солта да няма досег с брашното.
Започнете да наливате вода на порции и замесете меко, еластично тесто. Ако е необходимо добавете още 1-2 с.л брашно. Тестото трябва да не лепне по пръстите ви и да успявате да го съберете на топка.
Прехвърлете тестото върху леко набрашнен плот и доомесете.
Поставете омесеното тесто в намаслена купа и го покрийте с фолио за свежо съхранение или кухненска кърпа.
Оставете го да втасва, докато удвои обема си.
Докато тестото втасва се заемете с приготвянето на плънката.
Нарежете лука на ситно, пилето накъсайте или нарежете на малки хапки, чушките нарежете на малки кубчета.
Загрейте мазнина в тиган и запържете лука до златисто. Прибавете чушките и гответе, като разбърквате от време на време. Гответе, докато чушките омекнат. Накрая на готвенето добавете и пилето. Подправете със сол и черен пипер на вкус и поръсете с чубрица.
Отстранете плънката от котлона , за да се охлади.
Разделете тестото на 3 части.
Всяка част разточете тънко на кръг. Всеки кръг разрежете като пица на 4 триъгълни парчета.
В основата на всеки триъгълник сложете малко от плънката.
Завийте лучничетата като кифлички - започнете да навивате от широката към тясната част.
След като оформите кифличките ги извийте леко от двата края, като полумесец.
Подредете мини лучничетата в тава, застлана с хартия за печене.
Намажете ги ,с помощта на четка, с разбито яйце, поръсете с маково семе ( по - желание) и изпечете в загрята на 200 гр фурна до приятен златист загар.
След като ги изпечете ги подредете върху решетка, за да се охладят.
Да ви е следко, приятели!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар