Сарми с прясно зеле и доматено - сметанов сос /Fresh cabbage rolls with tomato - cream sauce


Здравейте, приятели на "Подправено с любов"!
Рецептата, която ви предлагам днес е от тези рецепти, за които трябва да си отделите повече време.
Изисква предварителна подготовка и приготвянето на няколко компонента, но финалният резултат е неустоимо семейно ястие за съботен или неделен обяд.
Може да приготвите повече сармички и да ги притоплите и през седмицата - пак са си така вкусни и сочни.

Не бях правила досега сарми с прясно зеле, но клип в интернет ме изкуши.
Рецептата ми се стори доста интересна заради вкусния сос и реших да опитам да си ги приготвя.
Единодушно бяха одобрени от семейството ми и затова ги споделям и с Вас, като се надявам да си ги приготвите и да споделите в коментар - тук или на страничката ми във фейсбук.

Необходими продукти:

Листа от прясна зелка - около 15 бр

500 гр мляно месо - смес телешко и свинско -  60:40

предварително сварен ориз - около 200 гр

1 яйце

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 л. гъст доматен сос

200 гр заквасена сметана

4 големи моркова - настъргани на едро ренде

сол, черен пипер, кимион и прясна мащерка - на вкус

2 с.л илио или зехтин

вода - 200 мл.

Начин на приготвяне:

Почистете зелката от външните наранени листа.
Измийте добре под течаща вода и остранете внимателно ,с помощта на нож, кочана.
Отделете внимателно листата, като се стараете да не ги нараните и скъсате.
В тенджера сложете 2 литра вода да кипне на котлона с 1 с.л сол и оцет.
Когато водата заври започнете да пускате вътре листата зеле едно по едно, бланширайте за 2-3 мин.,извадете внимателно с щипка и отцедете.
Така бланширайте всички листа, които ще използвате. Целта е да омекнат и да се навиват лесно след това.
В тиган загрейте 1 с.л мазнина. Задушете лука и два от морковите. Когато поомекнат добавете 200 мл. от гъстия доматен сос. Гответе 3-4 мин, подправете със сол, черен пипер и мащерка и отдръпнете от котлона.
В голяма купа смесете предварително сварения ориз, каймата, едно яйце и задушените в тигана зеленчуци. Подправете с още черен пипер и кимион, посолете ако е необходимо.
Това ще бъде плънката за сармите.
Вземете едно зелево листо, внимателно изрежете дебелата жилка в основата му, сложете малко от плънката и навийте сармата плътно. Така процедирайте с всички листа.
Подредете сармите с глинен гювеч или подходяш йенски съд с капак.
За заливане на сармичките пригответе отделно соса - за него задушете в мазнина останалите два моркова и скилидка чесън, долейте останалия доматен сос, гответе 3-4 мин преди да добавите сметаната. Разбъркайте добре, подправете със сол на вкус, черен пипер и мащерка. Залейте сармите със сос, добавете водата, сложете капака на гювеча или йенския съд и печете на загрята на 200 гр фурна около час.
При сервиране полейте с малко от сгъстения сос и украсете с мащерка или пресен магданоз.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар