Вегетариански кюфтренца с бургур и нахут / Vegetarian meatballs with bulgur and chickpeas


Здравейте, приятели!
Днес Ви предлагам много вкусни и здравословни вегетариански кюфтенца с булгур и нахут.
Да си призная, досега не бях готвила с нахут. 
Поводът да го включа в моята кухня е една традиционна българска тракийска рецепта за баница, която ми попадна наскоро и много ме заинтригува. За нея ми трябваше булгур и така се сдобих с един пакет.
Баницата стана превъзходна (скоро ще Ви я споделя), а за останалия булгур от пакета трябваше да открия подходящи рецепти.
Прочетох за ползите от булгура в нашето хранене и определено ,тези рецепти с него, няма да са последни в блога ми.
Какво представлява булгурът?
Тази зърнена храна се получава от бланшираните, изсушени и натрошени зърна на меката и твърда пшеница. Обработен по този начин, булгурът запазва хранителните стойности на пшеницата, без да се губят важни вещества като протеините.
Булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, йод, мед, манган, селен, витамини -  A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и редица аминокиселини.
Булгурът е много полезен за дамите, защото аминокиселините в състава му участват в изработването на колаген, който пък прави кожата ни гладка, еластична и ни предпазва от бръчки. Булгурът съдържа и много целулоза, прочистваща тялото от токсините и мастни натрупвания.

Необходими продукти: за около 16 кюфтенца

200 гр. булгур (използвах на Крина)
400 гр. нахут от консерва на Крина
1 голяма глава лук
2 червени чушки капия
1 зелена чушка капия
1 голяма връзка магданоз - заедно с дръжките
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л млян кимион
щипка сух джоджен
2 с.л зехтин Extra Vergine - за запържване на зеленчуците,намазняване на ръцете при оформяне на кюфтенцата и за намазване отгоре, преди печене.

Начин на приготвяне:

Загряваме около 400 мл. вода в тенджера. Измиваме булгура под течаща вода.
Когато водата в тенжерата заври, заливаме с нея булгура в подходяща купа (или друга малка тенджерка). Покриваме с капак и оставяме да поеме водата и да набъбне.
Нарязваме лука на много ситно. Почистваме чушките от семките и тях също нарязваме на много малки кубчета. 
Загряваме зехтин в тиган и запържваме първо лука до златисто. Прибаваме чушките и готвим още 5-6 мин, като периодично разбъркваме. 
Оттегляме зеленчуците от котлона и ги оставяме да се охладят добре.
Отцеждаме нахута от консервата и го пюрираме с помощта на блендер или пасатор.
Нарязваме магданоза на много ситно.
В купа смесваме набъбналия булгур (добре отцеден от излишна вода), нахута, охладените запържени зеленчуци, нарязания магданоз и подправките (джоджен, кимион, сол и черен пипер).
Разбъркваме добре.
С намаслени ръце оформяме кюфтенца. 
Подреждаме ги в тава застлана с хартия за печене, намазваме отгоре със зехтин и печем в загрята на 200 гр. фурна до приятен златист загар.
Поднасяме с млечен сос с чесън и прясна мента.
По време на пости поднасям кюфтенцата без млечния сос и в компанията на свежа салата.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар