Василиева погача със сирене / Traditional Bulgarian Pogacha Bread for saint Vasily



Честита Нова Година приятели💗 и честит Васильов ден!
В началото на изпълнената с надежда Нова година, искам да пожелая на всички вас и на вашите близки 💑 🏘🏚най - вече здраве, мир и разбирателство в домовете ви!
С тази първа публикация за новата 2020  ви благодаря от сърце, че ме следвате, коментирате, готвите по моите рецепти и споделяте резултатите си с мен.
Надявам се и през новата година да продължим да се забавляваме, да се учим взаимно и да радваме семействата си.
С настоящата публикация слагам и началото на новата рубрика в блога - "Български празници и традиции", защото вярвам, че нищо не е загубено щом топли спомените ни и все още живее в сърцата ни!💗
На 1 Януари - в първия ден от Новата Година Православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики - архиепископ на Кесария, вселенски отец и учител на Църквата - основоположник на кападокийското богословие. Роден е около 330 г. в Кесария Кападокийска (Мала Азия). Св. Василий Велики е един от тримата светители отци на Църквата заедно с Григорий Богослов и Йоан Златоуст
Свети Василий Велики е един от най- големите християнски мислители, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност. Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт. 
Българската православна църква отбелязва празника с Празнична св. Василиева литургия в негова чест.
На този ден е и църковния празник Обрезание Господне.
Имен ден празнуват носещите имената Васил, Василка и техните производни. 

По традиция на Васильов ден стопанката на дома приготвя богата блажна погача или баница с дрянови клонки.
На трапезата присъства и свинското месо.
В нощта преди Василъовден е втората кадена вереч според българските народни традиции  - (първата такава кадена вечер е на Бъдни вечер). Прекадяването се извършва от най - стария мъж в семайството. Той разчупва и празничната погача и раздава на своята челяд.

В някои краища на България (Странжа, Добруджа) вместо свинско месо се поднася домашна кокошка или петел. На масата се слагат също орехи, мед, жито и ошаф.


Необходими продукти:

около 750 гр брашно - за тази рецепта използвам брашно за баници на Софиямел с високо белтъчно съдържание
2 яйца и 1 жълтък за намазване на питката преди печене
2 с.л цедено кисело мляко с връх
1 ч.л сол
1 с.л захар
10 гр суха мая
1 ч.ч леко топла вода (но не гореща)
4 с.л зехтин
200 гр сирене
100 гр разтопено масло - за намазване на корите
сусам за поръсване

Начин на приготвяне.

*Пресейте брашното в купа
*Направете кладенче в брашното и в него поставете  маята, захарта, яйцата, киселото мляко, зехтина и солта (като внимавате солта да не е директно върху маята).
*Прибавете водата и замесете меко еластично тесто, което не лепне по пръстите ви.
Ако при измесването тестото продължава да се лепи по пръстите ви, тогава може да се наложи да добавите още малко брашно. Това е така, защото различните марки брашна поемат различнио количество течност.
Трябва да се водите от консистенцията на тестото - нито много меко, нито твърдо - за мен най - определящия фактор е тестото да се събира на топка и да не остава върху пръстите ми.
*След като оформите тестото на топка го прехвърлете върхъ работен плот посипан с брашно и премесете няколко пъти тестото с изтегляне.
*Прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете да втасва, докото си удвои обема.
*След като тестото втаса го извадете от купата и го разделете на 4 еднакви топки.
*Разточете всяка топка с точилка.
*Вземете една от корите, намажете с разтопено масло, поръсете със сирене, отгоре поставете втората кора, отново намажете с масло и поръсете със сирене. Направете същото и с третата кора. Завършете с четвъртата кора.
*Разточете всички кори заедно.
*Навийте на руло.
*Разрежете рулото на резени.
*Започнете да подреждате отделните резени от тестото първо в един кръг  с леко застъпване), след това и във втори кръг.
Оформете по средата роза или топче с част от тестото.

*Оставете погачата да втаса отново.
Преди да я поставите във фурната , намажете погачата с жълтък от яйце и поръсете със сусам.

Печете на 180 гр до златисто.
Ако започне да прегаря отгоре покрийте с лист алуминиево фолио.



Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!



Няма коментари:

Публикуване на коментар