Коледно пънче с чийз пълнеж / Bûche de Noël or Christmas Cake with Cream Cheese Filling


Здравейте приятели!
Днес ви представям един от любимите си десерти за Коледа, който е доста популярен в интернет пространството.
Рецептите, на които съм попадала, варират доста по отношение на продуктите за блата и крема.
За пълнеж може да се направи  кокосово орехов крем, крем с Дулсе де Лече, сметанов крем с продове и т.н. Не съм сигурна коя е оригинална рецепта. По - скоро тук интересна е формата, която наподобява Коледно пънче или Бъдник.
Историята на създаването на този сладкиш ни води към Франция и конкретно към 19 век. 
По това време Наполеон I издава заповед, всички семейства в Париж да затворят дупките в комините си, за да не настиват и да не се разболяват. Със запушени комини, хората не могли да запалят огън в огнищата си на Бъдни вечер и да сложат Бъдника да гори. Изобретателните френски сладкари намерили разрешение на проблема, като създали сладкиш с форма  на отсечено дърво, наречено Bûche de Noël (Бъдник).
Правила съм няколко варианта на този популярен сладкиш (който така и не дочака добри снимки), но тук ще ви представя продуктите за любимия на моето семейство вариант.
Блата е 100 % шоколодово удоволствие (подобен на брауни кейк), пълнежа е лек и много вкусен (заквасена сметана, маскарпоне и сладко от боровинки), заливката е шоколадов ганаш със сметана и черен шоколад.

 Необходими продукти :

за блата:

4 яйца
80 гр брашно
20 гр какао на прах
150 гр захар -   два пъти по 75 гр
60 гр. черен шоколад -  78 % какао
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л ванилов екстракт

за крема:

350 гр заквасена сметана
250 гр маскарпоне
3 пълни с.л сладко от боровинки
1 банан - нарязан на кубчета

За шоколадовата глазура

150 мл сметана 35%
150 г натурален шоколад
2 супени лъжици масло




Начин на приготвяне:

На блата:

*В купа пресейте сухите съставки - брашното, какаото и бакпулвера.
Разбъркайте всичко добре.
*Пригответе си още две купи.
*Отделете белтъците на яйцата в едната купа, а жълтъците в другата.
Купата за белтъците трябва да е идеално суха, за да се разбият добре.
*В купата с жълтъците добавете 75 гр захар и 1 ч.л ванилов екстракт. Разбийте с миксер до крем.
*На водна баня или в микровълнова фурна разтопете шоколада за блата
*В купата с белтъците прибавете 75 гр. захар и разбийте до бял връх (като смес за целувки).
*Добавете внимателно белтъците към жълтъците и разбъркайте с помощта на шпатула в една посока. Прибавете и разстопения шоколад и отново разбъркайте внимателно.
*На финала добавете и сухата смес и разбъркайте добре.
*Изсипете сместа в правоъгълна тава , застлана предварително с хартия за печене.
*Печете на 180 гр за 10-15 мин.
Не бива да препичате повече, защото блата ще се получи трошлив.
*Подгответе си чиста влажна кърпа иули тензух.
*Обърнете рулото внимателно върху кърпата с хартията за печене нагоре.
Отделете внимателно хартията.
*Завийте внимателно блата на руло заедно с кърпата.
Освавете настрани, докато приготвяте пълнежа.

На пълнежа:

В купа смесете заквасената сметана, маскарпонето и сладкото от боровинки. Разбъркайте добре с вилица или шпатула, за да се смесят съставките.

 На глазурата:

Смесете в тенджерка сметаната, маслото и нарязаният на малки парченца шоколад. Оставете на среден огън, докато се разтопи и сместа стане гладка. Отсранете от котлона и изчакайте да изстине и да се стегне, но не прекалено, за да може да нанесете върху рулото.

Сглобяване на сладкиша:

*Развийте внимателно блата от кърпата. Намажете равномерно с пълнежа.Отгоре подредете нарязаните банани.
*Завийте внимателно на руло.
*Отрежете малко парче от края (което ще бъде страничното клонче) и още едно по - малко парче (което се слага отгоре).
*Голямото парче руло прехвърлете внимателно в поднос за сервиране. Отстрани и отгоре монтирайте малките клончета. Приберете в хладилник за около 30-40 мин за стегне.
Намажете цялоро руло с шоколадовата глазура.
Приберете в хладилника, за да стегне леко.
С помощта на вилица направете ивици наподобяващи кора на дърво.
Украсете според фантазията си (при мен с кокос и захарни топчета).
Насладете се на този вкусен и топящ се в устата десерт в приятна компания и чаша кафе!
Да ви е сладко приятели!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар