Лего Парти и Боровинкова торта с маскарпоне и шоколадов мус / Lego Party and Fresh Blueberry cake with mascarpone and chocolate mousse.




За пореден път се убеждавам, че за децата цялата суматоха и дребни детайли, на които само ние, възрастните (предимно майките😀), обръщаме внимание, не са от първостепенно значение за празника.
На децата им дай щури игри, приятели, събрани на едно място❤, купища желани подаръци и торта........с любим вкус👌❤🍰🍰🍰.



Кой ти гледа дали розите са се килнали на една страна, тортата идеално измазана ли е и т.н - подробности, разсейващи децата от веселбата.
Важното е да има торта (тогава за децата поръчката е 100 %, че даже и отгоре изпълнена).
Сега......който гледа с критично око (да се разбира аз😁😁😁), ще намери милион несъвършенства.
Но за децата партито беше на макс - пълно с щури игри - на закрито и открито 🌲🌲🌳🌸🌷🌺, момчешки приключения, любимата пица🍕🍕🍕 (дори и чипс - ха-ха, празник е все пак), любимите хора, желаните подаръци (върху тортата и наяве).






С една дума - мисията ми да се счита за изпълнена👌.
Представявям ви торта Лего Парти за най - специалния младеж❤❤❤.
Поръчката беше за шоколадови блатове, пресни плодове (ако може мнооого боровинки) и вкусен крем...и пак и отново шоколад🍫🍫🍫.


Понеже на партито имаше хора, които не консумират много сладко по здравословни причини, реших да направя крема с маскарпоне и заквасена сметана, за да не е толкова натрапчиво сладко.
Децата си похапнаха по две парчета, тортата свърши 15 мин след разрязването си.


А ето и как точно я приготвих.
За блатовете се доверих отново на Ири Купенска и нейната Най - вкусна шоколадова торта.
Принтът (фонданова хартия), който е точно избражение на получения подарък, е от Аromashouse, за което благодаря сърдечно! 
Кремовете са маскарпоне със заквасена сметана  - в едната част има боровинки, а в другата част - бял и черен шоколад.

Необходими продукти - за форма с диаметър 20 см.

Оригиналната рецепта в грамове може да откриете на горния линк.
Тук ще дам моите мерки, ако на някого така му е по-лесно и не разполага с кухненска везна.
Продукти за блата : 
от това количество се изпичат 3 блата. Може да приготвите един цял блат и да разрежете на три или да изпечете поотделно три блата. Лично на мен вторият начин ми е по-лесен. За да се получат блатовете абсолютно еднакви, покривам дъното на тортата с хартия за печене, изравнявам добре и чак тогава слагам закопчаващия се ринг. Излишната навън хартия изрязвам с ножица. Така тестото се разпределя равномерно по ръба на формата и трите блата се получават еднакви.
Суха смес:
1 и 1/3 ч.ч брашно ( ч.ч ми е с размер 250 гр)
2/3 ч.ч бяла захар
1/3 ч.ч кафява захар
1 пакет ( 50 гр) + 1 с.л какао на д-р Йоткер
 1 и 1/4 ч.л сода за хляб
1 и 1/4 ч.л бакпулвер
щипка сол
Течна смес
2 яйца
1/2 ч.ч гъст айрян
3 с.л олио
1/2 ч.ч прясно горещо кафе еспресо

За кремове на тортата 
пиша продуктите за двата крема като общи продукти, защото приготвих една обща голяма купа крем и разделих на две преди овкусяването им.

500 гр сиреме Маскарпоне
600 гр заквасена сметана
1 с.л пудра захар.

Разбърках тези продукти за крема и разделих в съотношение 1:2 части.
Крем 1 - По малката част от крема смесих с 2 с.л сладко от Боровинки и нежно разбърках.
 Крем 2 За останалата част от крема добавих разтопени на водна баня:
100 гр бял шоколад
80 гр черен шоколад

За шоколадовия ганаш под принта:
100 гр готварска сметана
100 гр черен шоколад

Допълнително 
 300 гр пресни боровинки
200 гр готварска сметана - използвах К класик на Кауфланд с 30 % масленост

Начин на приготвяне:

За блатовете:
Загряваме фурната на 180 °C.
В купа смесваме сухите съставки - брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта.
В друга купа разбиваме с тел яйцата, олиото и айряна.
Смесваме сухите съставки с течните и всичко се разбърква много добре с дървена бъркалка или шпатула.
Накрая изливаме в тестото и горещото кафе и отново разбъркваме, докато се получи гладка и хомегенна смес, доста по-рядка от стандартното тесто за блатове и кекс.
Не се тревожете и не добавяйте брашно. Тази смес трябва да е точно такава. При печенето всичко си идва на мястото и блатът става сочен и много вкусен.
По мое мнение с по-течни кремове дори не е необходимо сиропиране.
В тази торта съм постъпила точно така, заради принта и украсата.
Ако тортата беше с ежедневна украса, може би щях да сиропирам съвсем леко - по 1 с.л (не повече) на блат със захарен сироп.
Сглобяване на тортата:
В поднос или върху сладкарска подложка за торта поставяме ринг за торти.
Може да наредите тортата и директно в откопчаваща се форма за торта.
Поставяме първия блат, следва кремът с маскарпоне и боровинки (крем 1), щедро насипваме с пресни боровинки.
Отгоре поставяме втория блат и върху него намазваме обилно от крема с шоколад (крем 2).Поръсвате отново с пресни боровинки.
Следва третият блат и отново от крема с шоколад.
Поставяме тортата в хладилника да стегне за час -два.
Приготвяме ганаша - за него загряваме в касерола сметаната. В топлата сметана поставяме начупения шоколад да се разтопи. Охлаждаме и прибираме в хладилника за 2 часа.
След като тортата стегне добре, вадим нея и ганаша от хладилника.
Шоколадовия ганаш разбиваме с миксер и заливаме с него тортата.
Отново прибираме тортата в хладилник, за да стегне за около час.
Поставяме принта от фонданова хартия и украсяваме финално тортата, непосредствено преди сервиране (преди да поставя принта съвсем леко измазах тортата отгоре с бита сметана).
Отстраняваме защитното фолио от фондановия принт и нежно притискаме върху тортата.
По борда на тортата шприцоваме розички от бита сметана (използвах готварска сметана К класик 30 % масленост), като добавих в началото на разбиването 1 с.л пудра захар.
За доброто разбиване на сметаната тя трябва да е студена. Бие се първо на ниски обороти на миксера, постепенно увеличаваме на високи и после пак плавно намаляваме.
Розичките украсих допълнително с настърган черен шоколад.

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по-долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във FacebookБлагодаря ви!




















Няма коментари:

Публикуване на коментар