Сръбска Мучкалица от Лесковач / Serbian casserole from Leskovac or Pork & Pepper Stew


 
Лесковачката Мучкалица е типично сръбско ястие, наподобяващо много  нашенската Кавърма или  Пиле Лютика. Може да опитате това характерно ястие почти навсякъде в Сърбия - като улична храна или да му се насладите в ресторант с приятна компания.
В основата на това ястие е крехкото добре приготвено месо и задушените сочни домати и пиперки.
 
Приготвя се лесно с достъпни  продукти и има превъзходен вкус!
Открих Мучкалицата случайно търсейки в интернет за поредното кулинарно вдъхновение.
Има различни начини за приготвянето на Лесковачка Мучкалица. В някой от тях месото предварително се запича на скара , което му придава превъзходен аромат. В други рецепти на които попаднах (както посочения по - долу източник) всичко се запържва предварително и се задушава на бавен огън, докато остане на мазнина. За финал ястието може да се запече в отделни гювечета или да къкри в голям пръстен гювеч на бавен огън.
Тук съм приготвила ястието задушено, но следващия път си обещавам да изпека предварително парчетата месо на скара.

 

 Необходими продукти:

4 с.л олио
1.500 кг свинско месо - нарязано на жулиени
3 големи глави лук - наразани на пръстени
2 с.л червен пипер
3 зелени чушки 
3 червени чушки 
2 домата
2 с.л доматено пюре
2 големи скилидки чесън - нарязани на ситно
1 дафинов лист
1 ч.ч телешки бульон или топла вода
сол на вкус
черен пипер на вкус
пресен магданоз - за поръсване

Начин на приготвяне:

Загряваме олиото в тиган. Запържваме месото около 5 мин от всички страни докато се зачерви. Подправяме с черен пипер.
Прехвърляме месото в отделен съд и в същата мазнина добавяме нарязания лук. Пържим като разбъркваме, докато лукът стане златист. Намаляваме топлината и добавяме месото и чушките (почистени от семките и нарязани на ленти).
 
Поръсваме с червения пипер.Разбъркваме за кратко и веднага добавяме доматеното пюре, доматите нарязани на кубчета,чесъна нарязан на ситно и дафиновия лист. Посоляваме на вкус. Добавяме телешкия бульон или водата.
Готвим под капак на тих огън около 1 до 1 и 1/2 ч., като разбъркваме от време на време и  проверяваме дали месото  е омекнало напълно. В края на готвенето ястието трябва да  остане почти на мазнина.
Поднасяме Мучкалицата поръсена с пресен магданоз и резен прясна питка.
Да ви е сладко!




Адаптирано от Тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар