Необходими продукти:
150 гр брашно
120 гр захар
3 яйца
60 мл олио
1 ч.л бакпулвер
ванилова захар –
5 гр
3 ябълки –
обелени и нарязани на тънки резени
2 с.л нишесте
50 гр.стафиди
50 гр сушени кайсии
50 мл коняк – за
накисване на сушените плодове. Ако пирога се прави за деца може да замените коняка
с чай или вода
150 гр орехи –
натрошени на дребно
1 ч.л канела
пудра захар – за
поръсване
Начин на приготвяне:
В купа смесете 70
гр от захарта, канелата и орехите.
В отделна купа
разбийте с миксер яйцата и 50 гр от захарта до побеляване. Внимателно прибавете
на тънка струйка олиото и продължете да разбивате. Накрая добавете на порции,
като не спирате да разбивате с миксера, брашното с бакпулвера.
Трябва да
получите консистенция на тестото като на гъста сметана.
В отделен съд
посипете резените ябълки с нишестето, за да не стане сладкиша прекалено влажен.
Пригответе си за пирога тавичка с приблизителни размери 25/20 см покрита с хартия за печене.
Разпределете
половината от тестото на дъното на тавичката, следва половината от сместа с
орехите, половината резени ябълки, накиснатите в коняк стафиди и кайсии, останалата
половина от тестото, отново ябълки и за финал останалата част от орехите.
Печете в загрята
на 180 гр. фурна около 50 мин или до суха клечка.
Оставете пирога в
тавичката за 10 мин и след това го охладете върху решетка.
Сервирайте с
топка бита сметана или ванилов сладолед или с чашка ароматно кафе.
Да ви е сладко!
Харесва ли ви тази публикация и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделите тази рецепта чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваш избор,последвайте ме в Google+ или харесайте страничката на блога в
Благодаря ви, приятели!
Няма коментари:
Публикуване на коментар