Ябълков Пирог “ Източна приказка” / Apple Pirog "Eastern Fairytale"



Необходими продукти:

150 гр брашно
120 гр захар
3 яйца
60 мл олио
1 ч.л бакпулвер
ванилова захар – 5 гр
3 ябълки – обелени и нарязани на тънки резени
2 с.л нишесте
50 гр.стафиди
50 гр сушени кайсии
50 мл коняк – за накисване на сушените плодове. Ако пирога се прави за деца може да замените коняка с  чай или вода
150 гр орехи – натрошени на дребно
1 ч.л канела
пудра захар – за поръсване
 

Начин на приготвяне:


В купа смесете 70 гр от захарта, канелата и орехите.

В отделна купа разбийте с миксер яйцата и 50 гр от захарта до побеляване. Внимателно прибавете на тънка струйка олиото и продължете да разбивате. Накрая добавете на порции, като не спирате да разбивате с миксера, брашното с бакпулвера.

Трябва да получите консистенция на тестото като на гъста сметана.
 

В отделен съд посипете резените ябълки с нишестето, за да не стане сладкиша прекалено влажен.

Пригответе си за пирога тавичка с приблизителни размери 25/20 см покрита с хартия за печене.

Разпределете половината от тестото на дъното на тавичката, следва половината от сместа с орехите, половината резени ябълки, накиснатите в коняк стафиди и кайсии, останалата половина от тестото, отново ябълки и за финал останалата част от орехите.



 
 
Печете в загрята на 180 гр. фурна около 50 мин или до суха клечка.

Оставете пирога в тавичката за 10 мин и след това го охладете върху решетка.
 


Сервирайте с топка бита сметана или ванилов сладолед или  с чашка ароматно кафе.

Да ви е сладко!
 







Харесва ли ви тази публикация и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделите тази рецепта чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваш избор,последвайте ме в Google+ или  харесайте страничката на блога в
Facebook

Благодаря ви, приятели!

Няма коментари:

Публикуване на коментар