Необходими продукти:
6 големи картофа
1 глава стар лук
200 гр. пресни печурки
200 гр мляно месо - кайма смес от свинко и телешко месо
сол и черен пипер на вкус
щипка млян кимион
щипка смляно индийско орехче
1 ч.л ронена чубрица
100 гр кашкавал
1 с.л зехтин
1к.ч вода
за млечния сос:
200 гр цедено кисело мляко
1 скилидка чесън пресована
връзка пресен копър
Начин на приготвяне:
Започнете с подготовката на картофите.
Измийте кората с четка под течаща вода. Сложете ги да се варят заедно с кората. Варете почти до готовност, като внимавате да не се разварят.
Охладете картофите и ги разрежете на две половини през средата.
Издълбайте вътрешността на всяка половина с лъжица и я запазете за плънката.
Загрейте олио в тиган. Запържете лука нарязан на ситно. Добавете каймата, поправена с черен пипер, кимион и индийско орехче. Пържете като разбърквате. Гответе около 10 мин или до готовност на каймата.
Измийте и нарежете гъбите на ситно. Прибавете ги към каймата и продължете да готвите докато гъбите се изпържат и се поизпари течността която пускат.
Оттеглете тигана от котлона, посолете на вкус и подправете с ронената чубрица.
Намачкайте грубо с вилица вътрешността от издълбаните картофи и я добавете към плънката.
Напълнете с плънка всяка половина от картофите.
Подредете пълнените картофи в тавичка, полейте равномерно със зехтина, налейте водата и печете в загрята на 250 гр фурна около 30-40 мин или докато картофите придобият приятен златис загар.
Настържете кашкавала върху картофите и допечете до златисто.
Сервирайте картофите, като топло предястие или мезе за бира, поляти с млечния сос приготвен от изброените за него продукти.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар