Здравейте приятели!
Днес ви представям една малко по - различна супа от обичайната ни и позната Супа топчета - Гръцка сватбена супа.
Докато търсех рецепта се оказа, че подобни супи се сервират по сватби и в Италия, че и при съседите в Турция, с малки разлики разбира се.
Ако сте любители на кулинарните експерименти и обичате да пробвате нови рецепти и вкусове, като мен, то тогава тази супа е точно за вас. Какво е различното в тази рецепта - подправките, присъствието на характерното за Гърция Фета сирене в състава на топчетата, замяната на ориза в нашенската супа с Орзо паста и разбира се нежните листенца на бейби спанака за финал.
Наглед много подобна супа , но уверявам ви доста различна на вкус от традиционната.
Гръцката сватбена супа много се хареса у дома, дори на капризните деца😋
Необходими продукти: - за около 6 порции
2.5 литра зеленчуков бульон или водаЗа топчетата от месо:
300 гр говежда кайма - или кайма смес
100 гр сирене фета
1 яйце
натрошени на трохи крутони от 1 филия хляб
щипка чесън на прах (или 1 скилидка чесън пресован)
щипка черен пипер и кимион
няколко листа прясна мента - нарязани на дребно
1 ч.ч Орзо паста
5 малки моркова - или 2 големи - нарязани на много тънки кръгчета
200 гр листа бейби спанак - почистени от дръжките
За застройката:
1 ч.ч гъсто Кисело мляко
1 яйце
сока на половин лимон
1/2 с.л брашно
прясно смлян черен пипер - за поръсване на супата при сервиране
По желание, при сервиране в оригинал, гарнираме супата с Гръцко сирене Mizithra .
Аз естествено такова не открих 😎. Потърсих какво представлява този вид сирене и с какво може да се замени у нас.Оказа се , че Mizithra е вид свежо сирене произвеждано в южната ни съседка от овче или козе мляко (или смес). На вкус се асоциира с Италианското сирене Рикота. Спокойно може да го замените с него.
Начин на приготвяне:
Смесваме каймата с продуктите за топчетата и месим добре около 20-30 мин. Омесената кайма освяме да отпочине извън хладилника за около 30 мин.
В тенджера слагаме да заврат 2.5 литра вода или бульон.
В кипящата вода добавяме първо кръгчетата от моркови и варим за около 15 мин или докато морковите леко омекнат. Прибавяме топчетата от кайма и готвим още 10-15 мин.
Довабяме Орзо пастата и разбъркваме периодично, за да не слепне. Времето за варене посочено на опаковката обикновено е за паста Al dente. Тук е необходимо пастата да е добре сварена , затова опитайте..
Накрая добавяме листанцата бейби спанак.
В отделен съд приготвяме застройката за супата. Разбъркваме яйцето, киселото мляко лимоновия сок и брашното.Загряваме на котлона при непрекъснато бъркане и добавяме на тънка струйка течност от горещата супа.
Когато температурата на застройката и супата станат почти еднакви, връщаме застройката в тенджерата със супа при непрекъснато бъркане.
По желание гарнираме супата със сирене Рикота и прясно смлян черен пипер.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар