Здравейте приятели,
Тези бързи бухтички, които предлагам днес са от онези закуски, които всеки е опитвал като дете.
Свързвам тази вкусотия със зимните ваканции на село, топлината на бабината печка на дърва и въглища, аромата на домашното бабино сладко грижливо прибрано в долапа, докато дойдат децата от града.
Бухтичките се правят много бързо, могат да се хапват както със сиренце, така и със сладко, течен шоколад или просто поръсени с пудра захар.
Става ми мъчно понякога, че децата днес нямат нашето безгрижно детство, не могат да се хранят с абсолютно чисти продукти, с каквито израснахме ние, не могат да тичат навън сами до залез слънце с филия избито домашно масло и току- що откъснат градински домат узрял не в оранжерия, а под топлите лъчи на селското слънце.
Винаги когато мога разказвам за това безгрижно безвремие и с една "Кулинарна машина на времето" пренасям децата в това отминало време.
Ще кажете, че пърженото не е от най - здравословните закуски.
Но какво пък...неделните сутрини ( е не всяка сутрин де 😏😏😏) са идеални за такива малки и споделени семейни удоволствия.
Необходими продукти
1 ч.ч Кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
2 ч .л захар
2 яйца
2 сл олио
натрошено сирене - около 150 гр
Брашно - 300 гр - до меко тесто.
Олио - за пържене
Начин на приготвяне:
В купа погасяваме содата с Киселото мляко.Прибавяме останалите продукти (ако яйцата са по големи може да се наложи да добавите още малко брашно) и замесваме меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата.
Може да разточим тестото и да го нарежем на квадрати или други формички .
Най-често късам малко от тестото (децата се забавляват на причудливите форми, които ще се получат) и пържа в дълбок тиган или тенджера в маслена баня. Олиото в тигана трябва да е поне 2-3 пръста.
Отцеждаме върху салфетка и поднасяме със сладко, сирене или поръсваме с пудра захар.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар