Бухтички със сирене/ Fried dough balls with cheese


Здравейте приятели,

Тези бързи бухтички, които предлагам днес са от онези закуски, които всеки е опитвал като дете.

Свързвам тази вкусотия със зимните ваканции на село, топлината на бабината печка на дърва и въглища, аромата на домашното бабино сладко грижливо прибрано в долапа, докато дойдат децата от града.

Бухтичките се правят много бързо, могат да се хапват както със сиренце, така и със сладко, течен шоколад или просто поръсени с пудра захар.

Става ми мъчно понякога, че децата днес нямат нашето безгрижно детство, не могат да се хранят с абсолютно чисти продукти, с каквито израснахме ние, не могат да тичат навън сами до залез слънце с филия избито домашно масло и току- що откъснат градински домат узрял не в оранжерия, а под топлите лъчи на селското слънце.

Винаги когато мога разказвам за това безгрижно безвремие и с една "Кулинарна машина на времето" пренасям децата в това отминало време.

Ще кажете, че пърженото не е от най - здравословните закуски.

Но какво пък...неделните сутрини ( е не всяка сутрин де 😏😏😏) са идеални за такива малки и споделени семейни удоволствия.


 

Необходими продукти



1 ч.ч Кисело мляко

1 ч.л сода за хляб

2 ч .л захар

2 яйца

2 сл олио

натрошено сирене - около 150 гр

Брашно - 300 гр - до меко тесто.

Олио - за пържене



Начин на приготвяне:


В купа погасяваме содата с Киселото мляко.Прибавяме останалите продукти (ако яйцата са по големи може да се наложи да добавите още малко брашно) и замесваме меко тесто, докато започне да се отделя от стените на купата.

Може да разточим тестото и да го нарежем на квадрати или други формички .

Най-често късам малко от тестото (децата се забавляват на причудливите форми, които ще се получат) и пържа в дълбок тиган или тенджера в маслена баня. Олиото в тигана трябва да е поне 2-3 пръста.

Отцеждаме върху салфетка и поднасяме със сладко, сирене или поръсваме с пудра захар.

Да ви е сладко!

Ако ви е харесала рецептата, моля помогнете ми да я популяризирам като я споделите с бутоните по - долу в социална мрежа по ваш избор.
За да получавате първи новини за нови рецепти може да последвате страничката ми във Facebook





Няма коментари:

Публикуване на коментар