"Разровила баба огнището скришом, извадила питката и я потулила някъде.
Ваньо и Кунето претършуваха кътовете, пъхаха главичките си под леглото, ровиха се в долапа, гледаха повторно в пещта - няма я.
- Бабо дай ни питката, бабо! - замоли се Ваньо.
- Бабке, молим ти се, дай ни я! - изправи се пред нея сестричето му".........
През годините съм приготвяла питката с различно оформяне и винаги е чудесна!
Не съм променяла нищо от рецептата.
Ние хапнахме питката с Постни сърмички с гъби и джоджен и Разядка с орехи и чесън.
Да ви е сладко!
Необходими Продукти:
3 ч.ч брашно
1 ч.л сол
1 ч.л сода за хляб
1 с.л оцет
5 с.л олио
1 ч.ч хладка вода
Начин на Приготвяне:
Пресяваме брашното и правим кладенче. В него слагаме погасената в оцета сода, солта и олиото. Добавяме на порции 1 ч.ч хладка вода и замесваме меко тесто, което трябва да почине 10 мин. Оформяме питката с намазани с олио ръце. Може да направим и украса от тестото под формата на пиленца, житен клас и т.н.Печем питката в намазана с илио тавичка, като набождаме питката с вилица, за да не се напука.
Намазваме я с олио и печем на 180 гр. около 30 мин.
След изпичане напръскваме с вода и завиваме с кърпа, за да омекне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар