Лесни, по - лесни, най - лесни........представям ви Арменски сладки.
Много икономични, подходящи за пости, хрупкави от вън и с разтапящ се локум и орехова ядка във вътрешността.
За много от вас те са познати, любими и често приготвяни.
Ако сте от хората, които са ги пропуснали и все още не са ги опитвали - не се колебайте!
Арменските сладки са много лесни за направа дори от съвсем начинаещи в кухнята.
Спокойно може да включите в работата по приготвянето им и дечица и да се забавлявате заедно.
Правила съм Арменските сладки за Коледа, за почерпка за Рожден Ден, за подслаждане по време на пости и все се каня да ги включа в блога, но те милите :) :) :) толкова скромни като рецепта, че дълго време отлагах.
Голяма грешка която поправям сега - сладките ще присъствам на трапезата за Бъдни вечер.
И понеже са много любими на моето семейство, логично мястото им е тук - в моето виртуално местенце.
Необходими продукти:
От това количество продукти ми се получават 2 тави от големите квадратните към фурната.250 мл вода (1 ч.ч)
250 мл олио (1 ч.ч)
1 ч.л сода за хляб
щипка сол
750 гр брашно (3 и 1/2 ч.ч )
Начин на приготвяне:
Водата и олиото се слагат да заврат. Прибавят се содата и солта и сместта се отмества от котлона. Добавя се цялото количество брашно и се бърка с дървена бъркалка докато се оформи топка от тесто - меко и лепкаво. Оставя се да се охлади. Взема се малко от тестото колкото орех, разстила се на дланта и по средата се слага малко парче локум и орехова ядка. Оформя се топче.Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в загрята на 180 гр. фурна. Стават доста бързо, така че бъдете внимателни, за да не ги прегорите.
Изваждат се от фурната и още топли се овалват в пудра захар.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар