Пъстърва по Годечки на Жоро Бордовски / Traditional Bulgarian fish dish from Godech


Има рецепти, които няма как човек да отмине, и кулинари, на които няма как да не се довери.
Днес представям една рецепта на Жоро Бордовски, която гарантирам ще се оцени от всички любители на рибата.



За тези, които не знаят кой беше Жоро Бордовски , Весето от От тука до Калисто и обратно го е представила много истински. Познавах го само виртуално от общите кулинарни форуми, които сме посещавали. Няма какво повече да кажа след нейните прекрасни думи.
Пъстърва по Годечки стана любим начин за приготвяне на  риба у дома. Опитайте тази прекрасна рецепта, както и другите вкусни  Рецепти на Жоро.

Нищо не съм променяла по рецептата. Спазих всичко както го е написал Жоро.

Ето и необходимите продукти за 4 порции :


· 4 средни пъстърви (~ 1200 гр.)
· 4 стръка пресен чесън (4 скилидки стар)
· 4 с.л. оцет
· 1/2 връзка копър
· 1/2 ч.л. черен пипер
· сол на вкус
· брашно за паниране
· олио за пържене

· гарнитура, 1 лимон

Начин на приготвяне:



Рибите се изчистват, посоляват се и поръсват с черния пипер. Оставят се в хладилник да отлежат няколко часа. Панират се с брашно и след 15 минути се изпържват в предварително загрятото олио от двете страни. Захлупват се в съд с капак. Чесъна се счуква с оцета и смесва със ситно нарязания копър. Пъстървите се заливат със сместа и се оставят 5 минути да се мариноват. Поднасят се с  гарнитура от  задушени картофи, салата и резени лимон.
Да ви е сладко!










Няма коментари:

Публикуване на коментар