Бързи питки със сирене (Добруджанки) / Fast Bread Rolls with cheese



Един от най бързите ми варианти за закуска! 
Без месене, без втасване, без пържене!
Цялата им направа отнема около 30 мин с изпичането (напълно достатъчни да си направя кафе 😊😊😊 на спокойствие, и да събудя домочадието).
Благодаря на Ани от Вкуснотека за напомнянето❤. Бях ги забравила за дълго време тези разкошни и експресни содени питки със сирене.
У дома ги наричаме питки Добруджанки. На други места, из кулинарни блогове и сайтове, съм ги срещала като Сиренки, Содени питки и т.н.
Съставките леко варират - в количеството на сиренето (за сметка на брашното), с яйца, без яйца, със сода или пък с бакпулвер като набухвател. В някои варианти на рецептата, за разкош са добавени и кубченца качествен кашкавал.
Смело мога да твърдя, че съм опитала почти всички варианти. Много често дори импровизирам според наличните продукти у дома.
Това, за което винаги следя при импровизациите е тестото да бъде една идея по -гъсто от това за солен кекс.

 

Варианта, който днес ви предлагам е с яйца и сода като набухвател. Само със сиренце са (не се намери кашкавал у дома - хи-хи).
Хрупкави от вън и мекички от вътре мммммм много вкусни!!!!!
Поднасям ги с розови домати, маслини Стафидата и чаша Айрян.
Напълно подходящи са и за популярните напоследък Кутии за храна за учениците (доста по здравословно от обичайните ученически закуски в лафката)

Необходими продукти за около 8 питки:

300 гр краве сирене
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
2 ч.ч брашно
3 с.л олио (или 30 гр разтопено масло)
по желание Шарена сол или Ронена Чубрица за аромат



Начин на приготвяне:

Включете фурната да загрее на 200 гр, докато приготвяте тестото.
В купа поставете киселото мляко и угасете в него содата. Добавете натрошеното сирене, разбитите леко с вилица яйца, олиото (или разтопеното масло) брашното и шаренета сол.
Омесете меко тесто (тестото леко лепне по ръцете).
Оформете с ръце съвсем небрежно питки и ги поставете на разстояние една от друга в застлана с хартия за печене тавичка.
Печете питките, докато придобият приятен златист цвят (обикновенно отнема около 15 мин.)
Да ви е сладко!!!






Няма коментари:

Публикуване на коментар