Шоколад, шоколад и пак шоколад.........така може да се опише тази торта.
Блатовете напомнят на популярния преди години сладкиш "Негърче" ,а кремът на шоколадовия вариант на крем Данет.
Снимките сами говорят - липсват такива с цялата торта.
За историята се увековечиха само тези последни парченца.
Рецептата е лесна, прави се сравнително бързо (като за торта), сочна, с наситен шоколадов вкус.
Източник на рецептата е една мила дама с ник Дамаянти от популярен готварски форум -
Шоколадова торта.
Сърдечно благодаря за споделената рецепта.
Ето и продуктите:
За блата:
5 яйца
1 ч.ч захар
1 и 1/2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
4 с.л какао
За сиропа:
2ч.ч прясно мляко
3 с.л какао
1 ч.ч захар
Крем I:
4 с.л брашно
4 с.л какао
1/2 ч.ч захар
2 ч.ч прясно мляко
Крем II:
1/2 кг меко масло - маналих маслото наполовина.
1 ч.ч прясно мляко
Начин на приготвяне:
На блата:
Яйцата се разбъркват със захарта до побеляване.Добавят се брашното, бакпулвера и какаото. Пече се в застлана с хартия за печене тортена форма.
След като се охлади се разрязва с остър нож или конец на 3 блата.
На сиропа:
всички продукти за сиропа се смесват и се слагат на котлона,за да заври сместа.
Когато се сиропира блата - блата е студен а сиропа топъл!!!
На крем I:
Всички продукти за крема се смесват и се разбъркват хубаво в касерола или дълбока тенджера.
Съдът се слага на котлона и сместа се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Оставя се да изстине напълно, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка.
На крем II:
Маслото и пудрата се захар се разбиват хубаво на гладък крем
От кафявия крем се слага лъжица по лъжица към масления и се разбърква до хомогенна смес.
Сглобяване на тортата:
В тортена форма с ринг или върху поднос стегнат с ринг, се реди блат, сиропира се с горещ сироп, слага се от крема, отново се реди блат, сироп, крем и т.н.
Тортата търпи много вариации в украсата.
Тук на тези снимки между блатовете съм добавила резенчета банани, леко запечени орехови ядки, а отгоре съм украсила с кокос.
Да ви е сладко приятели!
Няма коментари:
Публикуване на коментар