Лимоново пиле с мащерка / Lemon chicken with Thyme




Идеята за това пиле видях ето Тук.
Привлече ме снимката естественно.
И обяснението, че става бързо. Да си призная честно за най -бързи приемам тези ястия, които се готвят сами. Ще се рече с други думи добрата ми дружка печката да свърши работата, а на мен да се падне частта само да сервирам и....нататък е ясно. Такива за мен са ястията в плик, в гювеч или в йенски съд с капак и т.н.
Е, това ястие не е точно такова. Пак си искаше да се въртя покрай печката докато стане. Но наистина се готви бързо - нищо, че се иска и малко ръчички, а не само устичка и стомахче - хи-хи.
И бързам да Ви предупредя, че ако решите да пробвате рецептата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изберете нетретирани лимони. От тези големи идеални и лъскави лимончета в магазина имах няколко наистина горчиви резултата - не само с тази рецепта, а по принцип за всяко Лимоново пиле. С нетретирани лимони има само аромат и мммм....... лимонов и свеж вкус.
В оригинала всички стъпки на тази вкусотия се изпълняват  в един тиган.
Крайната стъпка обаче е запичане във фурна, т.е  тигана Ви трябва да е с подходящи дръжки за това.
Аз не разполагам с такъв и изпълних всичко на два етапа - на котлона и после за кратко във фурната в тавичка.
Но стига приказки сладки.

Ето и Необходимите продукти за 4 порции:

4 бр Пилешки гърди
2 с.л зехтин
около 300 гр малки пресни картофки добре почистени и разполовени на две
сол на вкус
череп пипер
2 клончета прясна мащерка
120-150 гр. пресни печурки нарязани на едро
1 с.л нарязана прясна мащерка
1/4 ч.ч пълномаслено мляко
5 ч.л брашно
1 и 3/4 ч.ч безсолен пилешки бульон - сега искам да направя тук уточнение, че лично аз бульон бих сложила ако имам домашно приготвен от "Щастливо пиле". Бульон от пилешко месо от магазина отдавна не правя по разбираеми причини. Бульончета на кубчета и т.н не употребявам. И затова заместих това количество с чиста водичка. Ако не ви притесняват тези писания, може да си използвате пилешки бульон или да процедирате като мен.
8 тънки резена лимон на кръгчета
300 гр. млад зелен фасул - излолзвах замразен на Бондюел.
В оригинала ястието се поръсва с 2 с.л прясно нарязан магданоз - аз не сложих. Струва ми се, че като аромат в това ястие мащерката и лимона са достатъчни.






Начин на приготвяне:

1. Първо се заемаме с картофките. Поставяме ги в тенжера с вода, колкото леко да ги покрие. Варим докато омекнат. Отделяме настрани.
2. След това подготвяме пилето. Разрязваме всяко парче пилешки гърди напречно. Овкусяваме със сол и черен пипер.
В загрят на средна температура широк тиган (при мен на 5-та степен от възможни 9) сипваме 1 с.л зехтин, поставяме вътре пилешкото месо и клончетата мащерка. Готвим 5 мин. или докато пилето се зачерви. Обръщаме внимателно пилето и готвим още 5 мин. от другата страна.
Ако тигана ви е с огнеопорни дръжки го поставяте директно в загрята на 250 градуса фурна и готвите 10-15 мин. или до готовност на месото. Ако не разполагате с подходящ тиган за фурна, прехвърлете пилето в тавичка и допечете в нея.
След като е готово, изваждаме пилето от тигана и го отделяме настрани.
3. В същия тиган сипваме останалата 1 с.л зехтин. Прибавяме сварените картофи, гъби и нарязаната наситно мащерка. Сотираме около 3-5 мин или до зачервяване, като се разбърква един - два пъти.
За сотирането, за да се получи приятно зачервяване на продуктите не бива да се опитваме да ги сотираме в малко тиганче. Изберете най- широкия с който разполагате, за да не се струпват продуктите едни върху други.
В купа разбъркваме добре прясното мляко и брашното така, че да няма бучици. 
4. В тигана със сотираните продукти прибавяме замразения зелен фасул, разбитото брашно в прясното мляко, пилешкия бульон (при мен както се разбра вода). Посоляваме, подправаме с череп пипер, прибавяме тънко нарязаните резени лимон и оставяме да къкри докато леко се сгъсти. Добавяме пилешките гърди и готвим още 3 мин -зеленият фасул трябва да остане приятно хрупкав.
Отстраняваме резените лимон.
Сервираме, като по желание поръсваме всяка порция със ситно нарязан магданоз.







Няма коментари:

Публикуване на коментар