Гръцка мусака с патладжани и тиквички / Greek moussaka with eggplants and Zucchini


Привет, приятели на " Подправено с любов"! 
Супер странно е лятото тази година.
Не стига, че почти цял юни ходихме с якета, ами после за 24 часа преминахме от почти 39 градуса на 23.
Видях се малко на хлад и бързам да ви споделя, както ви обещах, рецептата за моята Гръцка мусака с патладжан и тиквички.

Нарочно не сложих в името " Традиционна".
Леко модифицирах рецептата, за да пасне на моя режим на хранене.
Запазила съм основните компоненти - печени патладжани, богат доматен сос с телешка кайма и кремообразен сос бешамел. Картофите съм ги изключила по обясними причини. Замених ги с печени тиквички. Сосът бешамел приготвям с пълнозърнесто брашно, смляно на каменна мелница.

Необходими продукти:

за правоъгълна тава с размери 33/23 см.

4 големи патладжана
4 средни по размер тиквички
Зехтин - за намазване на зеленчуците при печене на фурна
За доматения сос:
600 гр прясно смляно телешко месо
1 голяма глава лук нарязана на ситно
2 скилидки чесън
400 гр консервирани домати на кубчета
2 с.л доматено пюре - аз го заменям със сос за спагети за паста Болонезе, защото има по - неутрален и мек вкус от класическото доматено пюре
сол и черен пипер на вкус
щипка кафява захар - за неутрализиране на киселината от доматите - много често я пропускам - зависи от вида домати.
1 дафинов лист
шипка цейлонска канела
За соса бешамел:
120 кг краве масло
800 мл студено прясно мляко
100 гр пълнозърнесто брашно
2 жълтъка - често слагам и целите яйца, да не стават зян белтъците
щипка индийко орехче
За поръсване на почти готовата мусака
100 гр настъргано сирене Пармиджано - Реджано или друго твърдо сирене
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Първото нещо, което правя, когато готвя с патладжани е да ги нарежа, посоля и да изчакам да си пуснат горчивия сок.
Важно е да отбележа, че аз предпочитан да режа и патладжаните и тиквичките на ленти по дължина, за да мога след това да ги подреждам като кори на лазаня. Ако предпочитате, може да ги нарежете на колелца.
Изпичам и тиквичките и патладжаните на фурна, поставени в голяма тава, застлана с хартия за печени, подредени на един ред и намазани леко със зехтин.
През това време се заемам с подготовката на сосовете.
Първо приготвям доматения сос, защото ми отнема повече време.
В дълбок тиган запържвам лука и чесъна, като внимавам да не прегори. Прибавям каймата и бъркам енергично, за да стане на " трохи". 
Прибавам доматите и соса за спагети, подправям със сол и черен пипер. Опитвам и ако ми кисее, добавям малко захар, ако ли не, просто я пропускам. Пускам в соса дафинов лист и поръсвам с щипка канела.
Изчаквам леко да се сгъсти и оттеглям от огъня.
Заемам се със соса бешамел.
За него също ми е нужен тиган. Загрявам маслото и прибавям брашното. Бъркам енергично с кухненска тел, за да се запече брашното. Изливам студеното мляко (много е важно да е студено, от хладилника - само така не ми се получават бучки). Продължавам да бъркам енергично. Ако стане много гъсто, добавям още малко мляко или вода. Оттеглям съда от котлона и добавям жълтъците. Отново разбърквам
Подправям соса със сол на вкус и щипка смляно индийско орехче.
Идва ред на сглобяването на мусаката.
На дъното на тавата слагам малко доматен сос. Започвам да редя  - ред изпечени патладжани, ред доматен сос, ред изпечени тиквички, ред сос бешамел и повтярам още един път, докато продуктите свършат.
Поставям тавата в загрята на 200 гр фурна и пека, докато ястието остане на мазнина.
На финала поръсвам с твърдото сирене и връщам във фурната за още 5-6 мин или до хрупкава коричка.
Сервирам мусаката добре охладена!
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!










 

Няма коментари:

Публикуване на коментар