Здравословни бисквитки с фъстъчено масло - без бяла захар и бяло брашно/Healthy peanut butter cookies - without white sugar and white flour

 


Здравейте, приятели!
Това е последната рецепта за 2022 година. 
Благодаря Ви, че сте тук, за да споделяме общо хоби и да хапваме вкусна домашно - приготвена храна.
Това са първите ми " Коледни" бисквитки за тази година. Доказах на себе си, че можело и без купища сладкиши. Тази година беше годината на бавното темпо и многото емоции.
Тези вкусни бисквитки приготвих в навечерието на новата 2023, не като част от празничната трапеза, а просто така - без абсолютно никакви претенции за оригиналност.
Те са създадени, като разнообразие на моите нисковъглехидратни закуски, но както често става - оказаха се новите любими бисквитки и на останалите членове от семейството ми.
Ако сте свикнали на много захар, то те не са за вас - или са, ако увеличите количеството захар  поне с още половин чаша)
Аз съм ги приготвила така, че сладостта едва, едва се усеща.
Моите хора си ги ръсят допълнително с ванилова пудра захар, а аз си ги хапвам натюр.
От посочените продукти ще получите около 18 бр. бисквитки с големина, като на снимките. Половината тесто е направено с шипка канела и допълнително 2 с. л какао (тъмните бисквитки)

Необходими продукти:

Мярка - ч.ч с вместимост 300 мл течност

2 големи яйца
1/2 ч.ч нерафинирана тръстикова захар
2 с.л кафява захар Мусковадо
1/2 ч.ч прясно мляко
5 с.л фъстъчено масло
1 капсула ванилия
1 ч.ч фини овесени ядки
3 с.л натрошено ленено семе
1 и 1/2 пълнозърнесто брашно от лимец
1 бакпулвер
шепа сушени стафиди - предварително накиснати
шепа сушени кайсии - предварително накиснати и нарязяни на ситно
шепа черен шоколад
половината бисквитки са с 1 ч.л  канела и 2 с.л какао
по желание - пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбих с кухненска тел яйцата и захарта.
Добавих фъстъченото масло и продължих да разбърквам, докато се получи кремоообразна консистенция.
Прибавих прясното мляко и ванилията.
Следват сухите съставки - фините овесени ядки, лененото семе, пълнозърнестото бращно и бакпулвера. Обърках всичко с шпатула, докато се получи гъсто лепкаво тесто.
На финала прибавих сушените плодове и натрошения черен шоколад.
Обърках отново, за да се смесят всички съставки.
Оформих, с помощта на лъжица, малки бисквитки и ги подредих върху тава, заслана с хартия за печене.
Изпекох бисквитките в загрята на 180 гр. фурна до приятен златист загар - отнема около 30 - 35 мин, но следете процеса, защото зависи от самата фурна.
В част от тестото поръсих канела и какао и процедирах по същия начин с изпичането.


Охладих готовите бисквитки върху решетка. След като изстинат може да ги поръсите с пудра захар.
Съхранявам в метална кутия от бисквити.
Чудесни са и на следващия ден - хрупкави отвън и ронливи от вътре.









Да ви е сладко, приятели!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар