Безопасен ли е чаят за децата? Подходящи билки за деца

Здравейте, приятели!
Днес ще си говорим за децата и билките.



Могат ли децата да консумират чай, кой чай е безопасен за тях и от каква възраст можем да го включим в менюто им. Какво казва науката по този въпрос? Нека да видим.

Първо искам да направя едно важно уточнение.
Има огромна разлика между чай и билкова отвара.

✅Чаят представлява безалкохолна напитка  получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia sinensis).
Съществуват 6 основни разновидности на чая - бял, жълт,зелен, улонг (улун), черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата.
✅Билковите чайове, от своя срана, представляват прясно приготвените водни извлеци, наричани запарки и отвари, които се приготвят от различни части на лечебните растения.
✅Плодовите чайове се приготвят от сушени плодове.


Ако обичате билковите чайове, то прекрасно знаете, че те имат чудесни ползи, като:
 ✅ подпомагане на храносмилането
 ✅успокояване на нервната система
 ✅подобряване  на съня и много други

Но могат ли билковите чайове да помогнат и на децата? По-важното – безопасни ли са за тях?

Има много причини, поради които родителите прибягват до използването на свойствата на билковите чайове. Децата често получават колики, болки в корема, кашлица и настинки.

Редица научни проучвания сочат, че някои билки биха могли да помогнат в тези случаи.

Другата страхотна полза от употребата на билковите чайове е, че им липсват захар и изкуствените оцветители и аромати, които се съдържат в много търговски напитки за деца.

Въпреки че билковите чайове имат доказани ползи, има редица растения, които могат да представляват риск за здравето на бебетата и малките деца. Така че, преди да започнете да приготвяте чаша билки за вашето мъниче, ето някои неща, които трябва да имате предвид.

‼️‼️‼️Употребата на билкови добавки от деца е важен въпрос, които вълнува родителите. Децата се различават по отношение на физически размери, физиология и биохимия. Когато употребата на билкови добавки не е съобразена с телесното им тегло, лесно могат да бъдат достигнати токсични дози.

В едно от научните проучвания, които прегледах се съобщава, че 16% от японските малки  пациенти, които са подложени на хирургични интервенции, използват непредписани билкови добавки.  В друго проучване, проведено в Германия пък 85% от децата са използвали поне една или повече билкови добавки. Приблизително 9% от новородените са били лекувани с билкови добавки или различни чайове (бебешка билкова смес против газове, таблетки за зъби, чай от мента, лайка, копър, анасон, котешка билка и ехинацея, билкови лекарства за обикновена настинка и др.) през първата им година от живота и употребата на тези продукти е започнала, когато са били само на един месец.  В Турция всеки ден има нарастващ интерес към продуктите с билкови добавки. 

Убеждението, че естествените билкови продукти са безопасни, по-евтини от някои медицински варианти на лечение, популярни са благодарение на медиите и лесно достъпни. Това са основните причини за тяхното масово използване. 

Билковите препарати са много популярни за самолечение при леки заболявания, включително и при деца. В Германия обаче употребата на повечето билкови лекарства не е разрешена за тази група поради липсващи данни за безопасност и ефикасност. Досега не съществува обобщен систематичен преглед на клиничните изпитвания с билкови лекарства при деца.

Тъй като билковите лекарства често се използват поради техния предполагаем висок потенциал за безопасност в сравнение със синтетичните лекарства, тяхната ефикасност трябва да бъде доказана в клинични изпитвания, за да се позволи по-широкото им приложение в тази чувствителна възрастова група.

Какво не и какво да?

1. Избягвайте кофеинови чайове при деца.




Черният чай и зеленият чай съдържат важни антиоксиданти, които са чудесни за възрастни – НО тези чайове съдържат и кофеин, който определено не е добър за децата. Кофеинът е доказан стимулант. Това означава, че употребата му ви дава енергия, помага ви да се чувстване будни и в кондиция, но не се препоръчва в никакви количества за деца под 12 годишна възраст. Защо това е така?

Кофеинът може да наруши нормалния сън при децата, както и да увеличи възбудимостта и нервността. Не на полседно място кофеинът е диуретик.Това означава , че е свързан с повишено отделяне на урина, а това от своя страна води до дехидратация, а тя до нарущение в електролитния баланс.

Няма прието безопасно количество кофеин за деца под 12 години. Когато решавате дали да давате на дете чай, който съдържа кофеин, експертите препоръчват да бъдете внимателни

Внимание! Не давайте на бебетата чай с кофеин

Никога не давайте на бебетата кофеин. Дори ограничените количества кофеин могат да имат отрицателни ефекти, които включват:

·        нервност и проблеми с вниманието/концентрацията

·        проблеми със съня

·        разстроен стомах/повръщане

·        главоболие

·        по-бърз пулс

·        по-високо кръвно налягане 

дехидратация



 Контролирайте количествата


Чаят съдържа съединения, наречени полифеноли.
Полифенолите са група съединения, естествено открити в растителните храни, като плодове, зеленчуци, билки, подправки, чай, черен шоколад и вино.
Полифенолите,сами по себе си, са добри, тъй като действат като антиоксиданти.
Те могат да неутрализират вредните свободни радикали, за които всички сме чували. Последните имат пряко отношение към увреждането на клетките, а то от своя страна би могло да се свърже с повишен риск от състояния като рак, диабет и сърдечни заболявания.
Счита се, че полифенолите намаляват възпалението, което от своя страна може да бъде представено като първоизточник на много хронични заболявания.

Какъв е проблемът тогава с полифенолите и приемът им от деца?
Тези съединения е доказано, че се свързават с желязото. Това от своя страна може да затрудни усвояването на този елемент от растящото детско тяло. Желязото е необходимо за транспортирането на кислород до вашите клетки, както и за производството на енергия. Ниските нива на желязо могат да причинят умора и летаргия и да затруднят концентрацията. Симптомът, който се откроява най-много при дефицит на желязо, е умора и бледност, както и по-голяма чувствителност към инфекции, точно обратното към което се стреми всеки родител в сезона на настинките. 

И така. Има ли безопасен чай за бабета и малки деца?

Кой билкови отвари се считат в най - общия случай за приемливи в тези възрастови групи?
Имайте предвид, че изнесената тук и в цитираните научни публикации информция има общ характер. Преди да дадете каквото й да е на своите деца, в идеалния вариант е най - добре да се консултирате с техния лекуващ педиатър. Той би трябвало да е запознат в детайли с тяхното физическо състояние, наличие на алергии и т.н. 

Лайка

Лайката е сладка и нежна билка с ползи както за майките, така и за децата. За лечебни цели се употребяват цветовете на лайката – Flores Chamomillae  - доказано газогонно средство. Помага за успокояване на ума и тялото и насърчава релаксацията. Запарката от цветове на лайка има доказано спазмолитично и противовъзпалително действие и помага за облекчаване на стреса и безпокойството. Също така е чудесна напитка преди лягане, тъй като насърчава спокоен сън и успокоява коремни проблеми като колики и лошо храносмилане.



Резене (див копър)

Резенето отдавна се използва за лечение на газове, колики и други храносмилателни проблеми. Има прекрасен сладък вкус, на който се радват много деца. Копърът е полезен и за облекчаване на възпаление на горните дихателни пътища, което може да го направи много полезен, когато детето има подсмърчащ нос. 



Джинджифил

Джинджифилът е леко люта и загряваща подправка, известна със своите свойства против гадене. Той е чудесна помощ за храносмилането и може да помогне за успокояване на разстроен стомах, както и при наличие на секрети по време на кашлица и настинки. Уверете се , че приготвеният чай не е прекалено силен за детето.



Маточина

Маточината е невероятно нежна билка и често се използва в естествени добавки за деца. Нейните газогонни свойства помагат на децата да заспят по-лесно, като облекчават болки в стомаха, както и премахва чувството на тревожността и хиперактивността. Проччане от 2006 г дори показа, че комбинацията от маточина и корен от валериана е ефективна за намаляване на безсънието и безпокойството при деца под 12 години 


Плодов чай

Ароматни  чайове, като тези  от малина, боровинка, чбълка или праскова могат да бъдат любими за по-малките деца. Когато се сервират при безопасна температура, тези чайове могат да бъдат чудесна и хидратираща алтернатива на сода, сок или други напитки, богати на захар. Плодовите чайове могат да се сервират топли или студени. 

И ако трябва да обобщим:

Да, децата могат да пият билкови чайове – но е много важно първо да знаете точно кои билки има в чая. Също така не забравяйте да проверите дали чаят не съдържа кофеин. Ако има съставка, която не разпознавате, потърсете я, преди да я дадете на детето си. 

За деца над 2 години билковият чай може да бъде здравословен вариант в сравнение със сладките напитки и може да помогне за справяне със симптомите на някои леки заболявания като настинки, алергии или прилошаване. 

Ако не сте сигурни дали е безопасно да давате на детето си определен вид билков чай, консултирайте се с неговия лекар. 

Чаят на децата трябва да се сервира по-слаб (накиснат за по-малко време), отколкото за възрастни и да се сервира по-хладен, отколкото обичайно обичат възрастните. 


А как стои въпросът с бебетата?
Могат ли бебетата да пият чай?


Експертите обикновено препоръчват да не дава на децата да пият какъвто и да е вид чай преди да навършат 6 месеца. От този момент до 2-годишна възраст може да се позволи на детето да пие билков чай ​​без кофеин, стига това да се прави умерено.

Много е важна и целта за прилагане на чай - за подхранване или за подпомагане на симптомите. Въпреки че някои билкови чайове могат да бъдат полезни за облекчаване на специфични симптоми на пеленачета, храненето на бебета с чай никога не се препоръчва, защото им липсват хранителните вещества, от които се нуждаят бебетата, за да растат здрави и силни.

Ако обмисляте да давате чай на детето си - за облекчаване на симптомите, а не за хранене - тогава се уверете, че му давате правилния вид и количество чай и винаги първо се консултирайте с вашия педиатър. Всеки чай или добавка, дадена на бебето, трябва да бъде известна на медицинските специалисти. Неспазването на това може неволно да застраши здравето на бебето.

Друга причина, поради която не се препоръчва чай за бебета е, че билковият чай може да съдържа вредни бактерии или да причини алергична реакция.

Ето и обобщена схема за която засяга въпроса за Съставките на чая, които биха могли да имат неблагоприятен ефект прилагани върху кърмачета.

Съставки, които трябва да се избягват

Причина

кофеин

 проблеми със съня, храносмилането и концентрацията; пулс, кръвно налягане; дехидратация

зелен чай

може да съдържа кофеин и/или оксалова киселина; риск от анемия и други негативни реакции

звездовиден анасон

може да причини неврологични усложнения

мента

някои ментови чайове съдържат кофеин

лайка

риск от алергия и замърсяване с пестициди

женско биле

може да причини взаимодействия с дигоксин и фуроземид и/или проблеми с кръвното налягане

джинджифил

риск от киселини, намалена тромбоцитна агрегация и/или контактен дерматит

черен оман

риск от увреждане на черния дроб

пестициди и тежки метали

пестицидите и тежките метали не са посочени в съставките, но се намират в много чайове и могат да навредят на бебето. Избирайте внимателно и от проверени източници и доставчици.


И още нещо любопитно, което открих и което беше нова информация за мен.
Отнася се за анасона, който често се използва в състава на чайове за облекаване на бебешки колики.
Преди няколко години обаче се появява проучване според което анасона в добавките за бебета може да причини неврологични увреждания.

Китайският звездовиден анасон е напълно безопасен за повечето хора. Въпреки това има редки случаи на алергични реакции.

Тази подправка обаче има „близък роднина“, който е силно токсичен. Това е японският звездовиден анасон. Той съдържа мощни невротоксини, които могат да доведат до сериозни физически симптоми, включително гърчове, халюцинации и гадене. За съжаление Японският звездовиден анасон изглежда почти като китайския си аналог.

FDA потвърждава връзката на чая с нервната свръхвъзбудимост и поява на гърчове при бебета. Установена е пряка връзка между консумацията на този чай и епилептичните припадъци при деца.

Първоначално се е смятало, че токсичността на анасона идва от това, че някои сортове са токсични и тъй като не е възможно да се разграничат визуално едните и другите, често се използва токсичният вариант. 

По - късно FDA отменя това убеждение и заявява, че токсичността е валидна за всеки вариант на звездовиден анасон. Какво го кара да бъде невротоксичен? Високото  съдържание в етеричните масла на анетол (анетолът е органично съединение, което се среща широко в природата, в етеричните масла и естрагол (фенилпропен, естествено органично съединение). Освен неврологични увреждания, може да причини и хепатотоксичност - включително чернодробна недостатъчност, контактен дерматит и свръхчувствителност.

Препоръките на специалистите са да се ползват само продукти от контролирано производство и от брандове с доказано качество и име на пазара.

Използвана литература:

1 . Are There Health Benefits of Drinking Tea for Children?

Medically Reviewed by Dan Brennan, MD on March 02, 2021 - https://www.webmd.com/

2..Diego Ize-LudlowSean RagoneJeffrey N BernsteinIsaac S BruckMichael DuchownyBarbara M Garcia Peña - Chemical composition of Chinese star anise (Illicium verum) and neurotoxicity in infants2004 Feb 4;291(5):562-3. doi: 10.1001/jama.291.5.562. 

3.Gregory Russell Madden 1Kristine Held SchmitzKatherine Fullerton  -A case of infantile star anise toxicity - Pediatr Emerg Care2012 Mar;28(3):284-5.doi: 10.1097/PEC.0b013e3182495ba7. 

4.Yao Shen 1Teris A van BeekFrank W ClaassenHan ZuilhofBo ChenMichel W F NielenRapid control of Chinese star anise fruits and teas for neurotoxic anisatin by Direct Analysis in Real Time high resolution mass spectrometryJ Chromatogr A2012 Oct 12;1259:179-86doi: 10.1016/j.chroma.2012.03.058. Epub 2012 Mar 23.

5.Hoffman, David.  Medical Herbalism.  2003.

6.Janmejai K Srivastava,1,2,* Eswar Shankar,1,2 and Sanjay Gupta1,2,3Chamomile: A herbal medicine of the past with bright futureMol Med Report. 2010 Nov 1; 3(6): 895–901.doi: 10.3892/mmr.2010.377

7.Herbal Remedies and Children: Do They Work? Are They Harmful?

  • August 2003
  • PEDIATRICS 112(1 Pt 2):240-6
  • DOI:10.1542/peds.112.S1.240
  • Source
  • PubMed и др.
  • В публикацията за използвани изображения от Pixabay.com

  • Съдържанието на  тази публикация е обект на автоско право. За да използвате част от него, моля посочете активна връзка към блога .

  • Информацията, представена тук не представлява медицински съвет и е предназначена само за образователни цели.  Винаги се консултирайте с квалифициран медицински специалист преди да предприемете каквато и да е промяна в храненето или начина си на живот.
  • Няма коментари:

    Публикуване на коментар