Тиквеник - баница с тиква, орехи и бисквити/ Banitsa ( Filo Pie) with pumpkin, walnuts and biscuits



Привет, приятели!
Не веднъж съм ви споделяля за чудните кори " Канап", които се произвеждат от българска семейна фирма, ръчно точени са и без консерванти.
Това е моят избор в кухнята ми за всички видове баници, като най - често избирам  пълнозърнестите кори на фирмата.


В Инстаграм профила на " Канап" тече супер вкусно предизвикателство, с което може да спечелите и награда. 
Аз приех предизвикателството (много ясно) и избрах да направя, по желание на момчетата у дома, нещо сладичко с пълнозърнести кори.


Вече знаете, че готвя сезонно.
Какво ще рече това? 
Избирам продукти, които се отглеждат на родна земя, в сезон са и се срещат в изобилие на пазара, като цената ми е най - достъпна в сезон, а вкусовите качества превъзходни.
Печивото, което избрах да ви представя е вкусна баница  с царицата на есента - тиквата, а именно Тиквеник с пълнозърнести кори, орехи и бисквити.


Бисквитите, които използвам в тази рецепта са безглутенови. Това е единствената захар (в тях има малко) , която използвам в рецептата. Останалото е от сладостта на тиквата цигулка.
Ако обичате по - сладичко, може да си добавите в плънката кафява захар или друга по избор.
Ето и рецептата:

Необходими продукти:

3 големи кръгли кори за баница (пълнозърнести ръчно точени кори „Канап“)
Около 750 гр. настъргана на едро тиква (ползвам цигулка)
250 гр орехи - ситно натрошени
100 гр масло + още малко за намазване на баницата след изпичане
1 ч.л цейлонска канела на прах -използвам на 

Dragon Superfoods

1 опаковка ( 180 гр) безглутенови бисквити с портокал - използвам на Gullon  Безглутенови бисквити с овесени ядки и портокал


Допълнително - по желание
2-3 с.л кафява захар за плънката
пудра захар  - за поръсване

Начин на приготвяне:

Започвам с почиставането и настъргването на тиквата. 
Стържа парчетата тиква на едро ренде.
Прехвърлям в голяма купа, смесвам с натрошените орехи и бисквити, поръсвам с канела и обърквам много добре.
Ако ще позлвате допълнително захар, прибавете и нея и разбъркайте, за да се смеси с останалите съставки за плънката.
Разтопих маслото.
Приготвих си кръгла емайлирана тава, която намазах с масло.
В пакета кори на " Канап" има три големи кръгли кори, точни съшите, които баба ръчно точеше.
Вземам една кора, посипвам обилно с плънка и навивам на не много стегнато руло, като охлюв
Поставям в средата на тавата.
По същия начин процедирам с останалите кори, като ги навивам около първото руло в тавата.
Пека баницата с тиква в загряна на 180 гр. фурна до приятен златист загар.Още топла я маназвам и отгоре с парченце масло.
Не се изкушавайте да увеличавате градусите. Баницата се пече бавно, за да може тиквата да се сготви добре и баницата да стане сочна.
Когато тиквеника е готов го охлаждам добре и поръсвам с пудра захар (за мен без тази поръска).
Enjoy!







Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!





 



Няма коментари:

Публикуване на коментар