Домашна ръчно теглена баница със сирене и праз / Homemade Bulgarian Banitsa with leek and cheese




Здравейте, приятели!

Днес на 7 януари Православната църква чества паметта на Св. Йоан Кръстител – предтеча Господен. 
Няма да Ви разказвам за Ивановден като народен празник и като част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл, нито за народните вярвания, че Св. Йоан Кръстител е покровител на кумството и побратимството, както и  за обредното къпане за здраве. Оказва се, че с тази част от националния ни фолклор повечето хора са запознати.
Ще си позволя да Ви разкажа за това кой е Йоан Кръстител и какво празнува православната църква на този ден. 
На 7 Януари православните храмове в цялата страна празнуват Събор на свети пророк, предтеча и кръстител Господен Св.Йоан Кръстител. 
Св. Йоан Кръстител е последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус Христос. 
Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото ражданеСв. Йоан е увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване, Йоан кръщавал покаялите се с вода. Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа.
Понеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан е изпълнена в деня на Йорданското Богоявление, от дълбока древност светата Църква е отредила за неговото възпоминание следващия ден подир този велик празник. Той е наречен негов "събор", защото на това богослужебно тържество всички вярващи са призовани да се съберат за молитвена прослава на този "най-голям между родените от жени" (Мат. 11:11). 
Паметта му се чествува няколко пъти през годината, но най-тържествено се празнува именно на 7 януари.
Между всички останали пророци той се отличава още и с това, че е имал предназначението да посочи с ръка Тогова, за Когото е пророкувал на света.
Той е най-големият измежду пророците не по възраст, тъй като е живял едва тридесет години, а по благодат и слава, бидейки удостоен не само да види, но и да кръсти очаквания Месия.
Идването на този велик Предтеча като „ангел в плът било предсказано от пророк Малахия с думите: „Ето, Аз пращам Ангела Си, и той ще приготви пътя пред Мене… (Мал. 3:1). 
И ето, явил се Йоан, който започнал да кръщава в пустинята и да проповядва покайно кръщение за опрощаване на греховете. Идвали при него от цялата юдейска страна и жителите на Йерусалим, като се кръщавали в река Йордан от него и изповядвали своите грехове (Марк. 1:4-5).
Ивановден се отбелязва всяка година неподвижно на 7 Януари по православния църковен календар.
Имен ден празнуват: Иван, Йоан, Ивайло, Йоанна, Иванка, Ивана, Йоана, Иванина, Ивон, Калоян, Калояна, Ивиана, Ванина, Ваньо, Ванеса,Ваня, Йово, Йовко, Йовчо, Йовка, Йовелина, Йото, Йонко, Йонка, Жана, Жанет, Ивайла, Ивена,Ивет, Ивета, Ивелина, Ивелин, Ина, Инна, Инка, Ивона, Яни, Янислав, Янислава, Янимира, Яне, Яна, Янка, Янко, Янета, Яниса, Янин, Янина, Янита, Янимир, Янаки, Яна и производните им.
Православните храмове в цалата страна отслужват на този ден Св. Божествена литургия.

След възгласа на свещеник  „Със страх Божий пристъпете...”  миряните се причастяват с Кръвта и Тялото Христови. 

На този ден дългите рождественски пости са приключили и трапезата е празнична и блажна. На масата домакинята поднася  варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

За празника днес приготвих ръчно теглена баница с праз и сирене.

За мен това е едва втори отип и все още не съм постигнала съвършенството, към което се стремя, в тегленето на корите. Те трябва да са толково тънки, че през тях да може да се прочете вестник.

Аз успявам трудно (засега) и на места корите ми се късат, но вкусът на така проготвената баница е несравним.

Като основа за техниката на теглене съм използвала тези клипове: тук и тук, но постиженията от втория  клип за мен все още са мираж.

Ето и рецептата: - редя баницата в дълбока кръгла тава с диаметър 36 см.

Необходими продукти:

За тестото:
1 кг. бяло брашно - използвах брашно София Мел за баници
500 мл. вода
2 с.л. сол (30гр.)
2 с.л. олио (40гр.)
2 с.л. оцет (20гр.)
За плънката:
3 стръка праз
400 гр сирене
2 големи яйца
За точенето:
100 гр. олио
100 гр. разтопена мас (може и разтопено краве масло)

Начин на приготвяне:

От продуктите за тестото замесих тесто в голяма купа. Прехвърлих върху плот и доомесих за кратко.
Разделих тестото на 8 еднакви топки. Намазах ги с илио и оставих да почиват за около 30 мин. покрити с кухненска къпра.
През това време задуших праза в тиган с малко олио и го оставих да се охлади.
След първите 30 мин. почивка притиснах топките с длан, за да ги направя на плоски питки. Отново намазних и отново оставих да почиват 30 мин.
Намаслих обилно плота върху който ще тегля. Трябва да се намаже обиолно, за да е лесно тегленето.
Поставих първата питка и притиснах с ръка по средата, като от там навън започнах да разтеглям тестото ( първоначално движенията са като оформяне на блат за пица).
После започва същинското теглене на питката, като се дърпа само по крайщата - вижте как е показано на видеото.
Колкото по тънки станах корите, толкова по добре, дори и да се скъсат на места. Излишните по - дебели крайща по края на всяка питка изрязах с нож за пица.
Посипах всяка кора със сирене, задушен праз и завих на руло.
Всяко руло завих на охлюв и подредих в намаслената тава.
Намазах баницата с разтопено масло и пекох в загрята на 230 гр. фурна до приятен златист загар.
След изпичането напръсках баницата леко с вода и я завих с кърпа за кратко, за да се задуши.
Сервирах с айрян.
Разкошен вкус и спомен от детството ми, който се надявам да успях да предам и на децата на които сервирах от баницата.
Добър апетит, приятели и бъдете здрави!




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар