Пиле с картофи по гръцки / Greek Chicken and Potatoes Recipe



Апетитна коричка, златисти картофи, карамелизиран лук, средиземноморски подправки и щедро количество зехтин и лимонов сок.
Уж обикновено пиле с картофи, но не съвсем!
Опитайте тази рецепта за пиле по гръцки и ще останете очаровани от прекрасния вкус, с наглед прости съставки, но съчетани в невероятно съвършенство.
Семплите рецепти са най - вкусни!
Типично за средиземноморската кухня.
Това пиле с картофи се превърна в една от най - любимите ни рецепти за пиле.
Освен предварителното зепечатване на късовете месо, ястието се готви почти само на фурна.
Приятен апетит, приятели!

Необходими продукти:

Едно цяло пиле нарязано на порционни късове
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 кг картофи 
2 големи глави стар лук
за маринатата:
зехтин Extra Vergine - 100 мл.
сока от 2 лимона
5-6 скилидки чесън - пресовани
1 с.л сух розмарин
1 ч.л смляно индийско орехче
300 мл. пилешки бульон
резени лимон
1 шепа маслини каламата
връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтин в дълбок тиган. Сложете късовете месо и запечатайте за 2-3 мин от всяка страна.
Пригответе си подходяща тава, където ще изпечете ястието.
Аз използвам продълговата тава с размери 35/25 см
Нарежете картофите на големи правоъгълни парчета или на кръгчета.
Подредете ги в тавата. Отгоре разпределете лука, нарязан на полумесеци.
Посолете и подправете с черен пипер на вкус.
Върху картофите и лука подредете парчетата месо.
Пригответе си ароматната марината, като разбъркате в купа всички продукти за нея - зехтин, лимонов сок, розмарин, индийско орехче и чесън.
Изсипете тази смес върху пилето и внимателно разбъркайте с помощта на кухненска щипка. Отгоре подредете резените лимон.
Залейте с бульона и печете в загрята на 250 гр. фурна до готовност - когато пробвате с вилица, картофите трябва да са омекнали и бульона да се е изпарил.
Когато ястието е готово, то трябва да остане на мазнина.
преди
и след

Преди сервиране поръсете с маслини каламата и ситно нарязан пресен магданоз.
Сервитам ястието с гръцка салата и прясно изпечени пърленки с чесново масло.


Източник:The Mediterranean Dish

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар