Лека Бишкотена торта с банани и маскарпоне / Biscotti cake with bananas and mascarpone


Необходими продукти: 
за тортена форма с откопчаващо се дъно -  диаметър 23-24 см.
400 гр Бишкоти Савоярди
200 мл леко затоплено прясно мляко 
1 с.л ликьор Амарето - за ароматизиране на прясното мляко (ако нямате, или ще предлагате тортата на деца, то тогава заменете с ванилова есенция)
250 гр заквасена сметана
500 гр сирене маскарпоне
4 добре узрели банана - намачкани с вилица 
За шоколадовата заливка:
180 гр черен шоколад - 75 % какао
100 мл млечна сметана Президент
Плодове,бисквитки, листенца свежа мента за украса - по избор

Начин на приготвяне:



*Започнете да потапяте за кратко бишкотите в ароматизираното прясно мляко и да нареждате от тях в един ред на дъното на тортената форма
* В купа смесете съставките за крема - закасената сметана, маскарпонето и намачканите банани. Не добавям допълнително захар - за вкуса на моето семейство тортата е достатъчно сладка от бананите, бишкотите и заливката. Ако обичате твърде сладко може да подправите крема с малко пудра захар.
Разбъркайте добре всички съставки на крема, за да се смесят добре.
 
* Разпределете част от крема върху първият ред бишкоти.
* Върху крема подредете втори ред леко сиропирани бишкоти.
* Разпределете отново върху бишкотите пласт крем и заравнете.
* Поставете тортата в хладилника поне за 2 часа, за да стегне  колкото повече толкова по - добре).
*Пригответе заливката, като разтопите на водна баня шоколада. 
Когато леко се охлади, разредете разтопения шоколад с млечната сметана и разбъркайте добре с шпатула.
* Може да залеете цялата торта с глазура или както пожелаха моите Коледни Джудженца - само по ръба.
 

* Украсете тортата според фантазията си непосредствено преди да я нарежете. По този начин съм избегнала желатин и фиксатори. Насладихме се на тортата съвсем прясна и свежа.
И както се казва - парченце не остана!
 

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!



















2 коментара:

  1. Бихте ли ми казали дали количеството заквасена сметана може да се замени със същото количество микс от крема сирене и домашно кисело мляко?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,Теди! Не съм пробвала тази комбинация, която предлагате. Вероятно, ако домашното кисело мляко е достатъчно гъсто, ще се получи. Друго, което ми хрумва е да намалите сиропирането на бишкотите, за да не се разводни много тортата. Пожелавам Ви успех и ще се радвам да споделите резултата.Поздрави!

    ОтговорИзтриване