Радкината Пита - от майката на Exxo / Bulgarian Pogacha Bread Recipe - old Recepy from mother Radka


 

Здравейте приятели!

Рецептата за тази вкусна погача съм научила от  Тук.

Правила съм питката по различни поводи - за семейна вечеря, за подарък по повод, за почерпка.

Оформям винаги различно, според вкуса си и наличното ми време.

Понякога слагам сирене, друг път комбинирам сирене и кашкавал (като на снимката) или поръсвам с различни мерудии.

Както и да приготвите тази питка, ще останете очаровани от резултата.

Вкусно тесто, аромат на масло и разтапящи се сирена във всяка хапка.

Посочените продукти са за малка питка и около 600 гр брашно (работя с Брашно на София Мел за баница).




Оформих и изпекох питката в тортена форма с диаметър 25 см.

Ако желаете по - голяма питка, то тогава удвоете посочените количества на продуктите.


Продукти за малка питка:

около 600 гр. брашно

200 мл топло прясно мляко

1 мая Йоткер (1/2 пакетче прясна мая)

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

2 яйца ( единия жълтък се отделя за намазване)

125 гр. рамекнато масло, но не течно!

100 гр сирене

100 гр кашкавал

сусамови зърна - за поръсване

Начин на приготвяне:


I. Начин на работа - със Суха мая

 *Направете в брашното кладенче и сложете в него сухата мая и захарта. 

 *Смесете с брашното и отстрани сложете солта, да не е директно в маята.

* Прибавете яйцата (без единия жълтък, който е за намазване отгоре) и млякото.


II.Начин на работа с Прясна мая

*Ратварете маята в затопленото мляко (30-40С) със захарта. 

*Смесете брашното със солта. 

*Направете кладенче в брашното и сложете в кладенчето яйцата (като сте си отделили предварително единия жълтък) и прясното мляко с маята.

*Замесва се  меко тесто, което да не лепне. т.е. в момента в който спре да лепне е готово.

*Прехвърлете тестото върху работен плот и премесете няколко пъти с ръце.

*Оставете тестото да втасва в намаслена с олио купа. Тестото трябва да удвои обема си.

*Разделете втасалато тесто на 3 топки.Разточете всяка топка с точилка.

* Приготжете си плънката, като натровите сиренете, а кашкавала нарежете на малки кубчета.   Смесете добре сиренете и кашкавала

* Поставете едната кора върху плота. Намажете с масло о поръсете със сирена. Отгоре сложете втората кора, отново намсалете и поръсете със сирена. Завършете с третата кора.

* Разточете отново трите кори заедно.

* Разрежете корите успоредно, но без да достигате до края (както е показано на снимката)

* Започнете да навивате на ръло - от неразрязания край към противоположния)
* Завийте рулото на кравай и го поставете жнимателно в тава, предварително застлана с хартия за печене


* Оставете така оформената питка да втаса отново
* Поставете питката в загрята на 180 гр. фурна без вентилатор и печете около 40 мин.




Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар